Srbija poštuje i pamti

Srbija poštuje i pamti

Srbija poštuje i pamti

Nikolić je povodom Dana primirja u Prvom svjetskom ratu položio vijenac na Grob neznanog junaka na Avali sa posvetom “Junacima `velikog rata` – ponosni potomci”.

IVICA DACIC

Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić, koji je predvodio centralnu državnu ceremoniju kod Spomen–kosturnice branilaca Beograda, izjavio je da je Srbija u oba svjetska rata izabrala ispravnu stranu i da je red da u miru ojača svoje prirodno mjesto u porodici ujedinjenih evropskih naroda.

Dačić je rekao da je obaveza svih građana Srbije da istraju na dostojanstvenom sjećanju na Prvi svjetski rat.

“To je obaveza svih, bez obzira na nacionalnu pripadnost i veru. Obaveza da potomcima ostavimo uređenije, stabilnije, demokratičnije i tolerantnije društvo zasnovano na principima razumevanja, jednakosti, saradnje i nenasilja”, poručio je Dačić.

On je podsjetio da je Prvi svjetski rat počeo napadom na Kraljevinu Srbiju i sa pijetetom govorio o srpskim pobjedama na Ceru i Kolubari, herojskom otporu 1915. godine, povlačenju i golgoti preko Albanije, a zatim i vaskrsnuću srpske vojske i proboju Solunskog fronta, sve do konačnog oslobođenja zemlje 1918.

Prema Zakonu o državnim i drugim praznicima u Srbiji, Dan primirja u Prvom svjetskom ratu je neradan.

Međunarodni dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u svijetu državnim manifestacijama koje počinju tačno u 11.00 časova kao znak sjećanja na 1918. godinu, kad je u 11. novembra u 11.00 časova na snagu stupilo primirje.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender