24. 10. 2021.
Banjaluka- nastavak strukturalnog dijaloga

Uspostaviti viši ili apelacioni sud

– Na taj način ćemo stvoriti uslove da ovu presudu u cijelosti primijenimo, kada je riječ o predmetima ratnih zločina – izjavila je Zlatkovićeva, u Banjaluci, u pauzi šeste runde strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH između BiH i EU.

Ona je rekla da će se i u ovoj rundi strukturalnog dijaloga pokušati doći do zajedničkih rješenja o zakonu o sudovima BiH, jer prema postojećem Zakonu o Sudu BiH o žalbama i pravnim lijekovima odlučuje apelaciono vijeće u okviru Suda BiH.

– Ako budemo donijeli zakonski projekat i omogućimo dvostepenost pred Sudom BiH kroz viši apelacioni sud, ići ćemo u dobrom pravcu i u cjelini primijenimo presudu “Maktouf-Damjanović” – istakla je Zlatkovićeva.

Govoreći o dosadašnjem toku strukturalnog dijaloga, ministarka je rekla da se mnogo kasni u tom procesu, te da je veoma malo konkretnih rješenja i dogovora.

Navela je da je presuda “Maktouf-Damjanović” došla u vrijeme kada se kroz strukturalni dijalog otvorila rasprava o retroaktivnoj primjeni Krivičnog zakona BiH. Ona je izrazila očekivanje da će strukturalni dijalog “u narednom periodu uzimati brži korak” i dodala da se očekuju dva zakonska projekta – zakon o sudovima BiH i zakon o izmjenama i dopunama zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu VSTS BiH.

– Očekujem da će se, ipak, doći do mjera koje bi nadležne institucije BiH trebalo da preduzmu u pogledu potpune primjene presude “Maktouf-Damjanović” – istakla je ministarka pravde Srpske.

Ona je rekla da je završena prva runda razgovora kada je riječ o četvrtoj i petoj tački strukturalnog dijaloga koje se odnose na sprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu “Maktouf-Damjanović”, odnosno stvaranja uslova da svi građani u BiH budu jednaki pred zakonom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender