24. 10. 2021.
Ima vremena za zaokret prije oktobarskih izbora

Incko predstavlja Izvještaj o BiH pred SB UN

Ima vremena za zaokret prije oktobarskih izbora

Incko je u današnjem obraćanju pred Savjetom bezbjednosti UN upozorio na “generalno nepostojanje osjećaja urgentnosti” među stranačkim liderima i rekao da su protesti građana artikulisali “suštinsko nezadovoljstvo” stanovništva širom BiH, saopšteno je iz OHR-a.

“Građani su shvatili nešto što mnogi lideri u BiH još nisu: demokratija nije nešto što se dešava tek svake četiri godine na izborima”, istakao je Incko.

Prema njegovom mišljenju, neuspjeh političkih lidera da do danas postignu dogovor i preduzmu odgovarajuće mjere kako bi riješili pitanje vojne imovine i odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić i Finci”, blokirao je put BiH ka članstvu u NATO i EU.

On je naglasio da ustavne promjene, koje zahtijeva provođenje odluke “Sejdić i Finci”, nisu samo uslov za dalji napredak BiH ka članstvu u EU nego i test sposobnosti BiH da primijeni osnovne standarde ljudskih prava.

Predstavljajući svoj izvještaj za period od 20. aprila do 21. oktobra, visoki predstavnik je naveo da postoje “neadekvatnosti” u okviru rukovodeće strukture u Federaciji BiH, osporavanja suvereniteta BiH koja dolaze od političara iz Republike Srpske i neuspjeh institucija da obezbijede provođenje presuda Ustavnog suda BiH kao dokaze još neriješenih problema u BiH.

Incko je pozvao međunarodnu zajednicu da pruži podršku svim onim snagama u BiH koje su spremne da pomognu BiH da postigne napredak i da se “suprotstavi onima koji bi je vodili unazad ka daljim podjelama i dezintegraciji”.

On je naglasio vitalnu ulogu vojnih misija EU i NATO u BiH koje građanima potvrđuju da je BiH sigurna, te pozdravio dalji angažman misija EUFOR i NATO sa izvršnim mandatom.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender