17. 10. 2021.
“Južni tok” i političko pitanje

“Južni tok” i političko pitanje

“Južni tok” i političko pitanje

“Što se tiče Republike Srpske, čini mi se da se u posljednje vrijeme od kada je predsjednik Milorad Dodik došao na vlast vidi da je on usmjereniji ka Rusiji nego prema nekim drugim evropskim integracijama. To je veliki doprinos našim zajedničkim odnosima i budućnosti”, rekla je Guskova.

Kada je bio potpisan ugovor u “Južnom toku” između Srbije i Rusije prije nekoliko godina, kaže Guskova, u američkoj Ambasadi su rekli da je ovu bitku Rusija dobila, ali da obećavaju da ovaj gasovod neće biti izgrađen.

“To je politička borba. Vidjećemo, čini mi se da će Rusija pobijediti u toj borbi”, rekla je Guskova novinarima iz Republike Srpske u Beogradu, gdje je učestvovala na skupu o balkanskim ratovima i geopolitici 21. vijeka.

Navodeći da traje politička borba za Balkan, kao i na početku 20. vijeka kada su krenuli balkanski ratovi, aneksija BiH i Prvi svjetski rat, Guskova ističe da je u tom političkom pitanju važan stav srpskog rukovodstva.

“Rusija se drži svog, ona će graditi `Južni tok`, ali vidimo da postoje različita gledišta u srpskoj vlasti prema ovom gasovodu. Čini se da `Južni tok` ima ogromnu ulogu za Srbiju što se tiče ekonomije, jer kada su svi u krizi, taj gasovod će dati ogroman doprinos srpskoj ekonomiji”, navela je Guskova.

Ona je napomenula da je politika Rusije od 2007. godine, kada je u Savjetu bezbjednosti UN rekla “ne” kosovskoj nezavisnosti, vrlo ozbiljno usmjerena ka Balkanu, ali da tu ima različitih problema, koja zavise od unutrašnjeg stanja u politici, posebno Srbije.

Govoreći o balkanskim ratovima i geopolitici u 21. vijeku, Guskova je istakla da mržnja Austrije i NJemačke prema Srbiji i Srbima iz vremena balkanskih ratova ima svoj produžetak i danas, te ocijenila da to objašnjava i politiku EU, SAD i NJemačke prema Srbiji od sredine 1990-ih godina.

Guskova je podsjetila da su se, kada se činilo da ne postoji nijedan novi dokument koji bi osvjetljavao događaje balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata, pojavili i neki novi dokumenti i detalji koji govore o velikoj mržnji Austrije i NJemačke prema Srbiji i Srbima.

Ona je navela da se u Rusiji pojavila knjiga Lava Trockog koji je bio dopisnik balkanskih ratova, kao i memoari nekadašnjeg ministra instranih poslova Rusije Sergeja Sazonova, koji je ostavio dnevnik objavljen 1927. godine, a koji opisuje mržnju Austrije i NJemačke prema Srbima.

“U memoarima je puno dokaza mržnje Austrije i Njemačke prema Srbima. Kada gledamo današnje događaje, treba uvijek da gledamo na njihove korijene. Proučavajući balkansku krizu, uvijek sam gledala korijene mržnje prema Srbima”, istakla je Guskova.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender