26. 10. 2021.
Kosovo: Uhapšeni u vezi s Al Kaidom?

Kosovo: Uhapšeni u vezi s Al Kaidom?

Kosovo: Uhapšeni u vezi s Al Kaidom?

Prema posljednjim informacijama koje prenose prištinski portali, grupa povezana sa uhapšenima zaprijetila je policiji, elektronskom poštom, da pusti pritvorene inače će se suočiti s bolnim napadima.

Uhapšeni su, kako prenosi RTS, planirali napade na Gnjilane i na jezero Grmija u Prištini, a jedan od uhapšenih ratovao je u Siriji. Takođe, prilikom hapšenja, u njihovim kućama je pronađen arsenal oružja.

Kako piše list Zeri, telefoni uhapšenih prisluškivani su nekoliko mjeseci. Inače, dodaje taj prištinski list, ta grupa od šest Albanaca, od kojih se jedan vratio iz Sirije, sastavljena je od mladih ljudi iz Prištine i Gnjilana.

Prošle nedjelje neki od njih sastali su se u blizini jezera Grmija gde su, kako se sumnja, pripremali teroristički napad. Takođe se sumnja da su prethodnog dana napad na dvojicu američkih državljana izvela dvojica pripadnika ove grupe.

Prisluškivanjem se saznalo za plan, a uslijedila je policijska akcija i hapšenje. Nisu svi bili povezani sa Grmijom, pa se dio akcija odvijao i u Gnjilanu.

U ova dva grada je uhapšeno šest pripadnika ove grupe: V. Šalja, G. Seljimi, M. Huseni, N. Suljejmani, A. Mehmeti i B. Muljoilji, dok je jedan i dalje u bekstvu.

“Koha ditore” piše da je G.( Genc ) Seljimi povratnik iz Sirije. Njegov ratni nadimak je “Ebu Hafs Al Albani”. Tvrdi da slijedi put Al Kaide na Balkanu i najavljuje njen skori dolazak.

“Al Albani” je neko vrijeme bio u Siriji kao ratnik sa Kosova zajedno sa ostalim Albancima. Davno se vratio na Kosovo, a povratak ga je učinio sumnjivim. Dugo je praćen dok u srijedu nije uhapšen. U petak mu je određen pritvor od 30 dana.

Tokom akcije policija je zaplijenila jedan snajper, jednu poluautomatsku pušku, dva pištolja, jedan modifikovani pištolj, oko 1.200 metaka za automatksu ušku, 1.100 evra, dva vozila marke BMW i jedno vozilo marke “mercedes”.

“Policija je našla 18 materijalnih dokaza koji se povezuju sa njihovim djelovanjem. Oni se sumnjiče da su pripremali napade sa motivom vjerske mržnje. Sumnja se da su povezani sa islamskom teroristićkom organizacijom Al Nustra u Siriji”, rekao je za “Kohu ditore” neimenovani zvaničnik.

“Koha ditore” navela je da postoje informacije da su uhapšeni uključeni u odlazak drugih boraca u Siriju.

Za razliku od većine uhapšenih, listom osumnjičenih za terorizam, uhapšeni Bekim M. je osumnjičen samo za težak fizički napad. Uhapšen je zbog prošlonedjeljnog napada na dvojicu američkih državljana u Prištini, pripadnika vjerske organizacije koja na Kosovu dijeli vjerske letke.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender