Mir kao simbol srpske istorije

Mir kao simbol srpske istorije

Mir kao simbol srpske istorije

Ovim riječima akademski slikar i vajar Milivoje Unković opisuje svoju novu skulpturu u obliku goluba, koja je montirana na Trgu Republike Srpske, u parku ispred zgrade “Integre”. Svečano otkrivanje skulpture najavljeno je za 21. novembar, na godišnjicu potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– Golubovi, kao već ustaljen i prepoznatljiv simbol mira, jesu osnovno polazište ideje. Moje skulptorsko oblikovanje i transformacija prirodnih formi daje jednu potpuno novu, originalnu i snažnu umjetničku dimenziju univerzalnog simboličkog značenja – objasnio je Unković.

Za razliku od klasičnog modelovanja u glini, izradi gipsanog modela i odlijevanja u bronzi, u ovom procesu izrade, kako je rekao umjetnik, skulptorsko modelovanje odvija se direktno u finalnom materijalu.

– Od ravnih čeličnih ploča, korektura je svedena na minimum. Preciznim krojenjem, oblikovanjem i spajanjem površina definiše se finalna forma. Ovdje je dominanta igra čelika, vatre i moćne umjetničke vizije, pred kojom čelik gubi svaki otpor i poslušno se povija po želji umjetnika – kazao je Unković.

Istakao je da je skulptura “Mir” lišena svih banalizacija opisnosti, te da je forma građena modernim skulptorskim pristupom, sa dominantnim autorskim pečatom prepoznatljivosti.

– Skulptura je monumentalnih dimenzija, 650x750x150 centimetara. Nadam se da je i njen umjetnički nivo adekvatan ovom monumentu teškom više od devet tona – naglasio je umjetnik.

Unković je od aprila do jula bio “na privremenom radu” u prostorijama firme “Dionis”, u čijim je radionicama realizovao tri monumentalne skulpture, koje su već postavljene u Parku Slatina.

– Od trećeg oktobra, kada sam počeo sa pripremama za skulpturu “Mir” boravio sam u “Integralovoj” radionici, gdje sam imao sve neophodne uslove za rad na ovako velikom projektu. Dobio sam izuzetnu podršku cjelokupne uprave “Integral inžinjeringa”. Sve dogovoreno je ispunjeno do detalja i na vrijeme, tako da i u našim uslovima kroz ovu formu saradnje ispunjavamo najveće svjetske standarde – kazao je Unković.

Stub srama

– Sljedeće godine biće obilježena stogodišnjica Prvog svjetskog rata. Svjedoci smo da mnogi žele da kvazinaučno izvrše istorijsku reviziju i da Srbe još jednom stave na stub srama, kao jedine krivce za povod i posljedice te velike svjetske klanice. Mi smo, shodno prirodnom pravu na opstanak, ponovo primorani na samoodbranu svojih slobodarskih i antifašističkih tekovina, na odbranu istorijskih činjenica i nacionalnog dostojanstva – kazao je Milivoje Unković.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender