18. 10. 2021.
Neobičan trend odlaganja otpada

Neobičan trend odlaganja otpada

Neobičan trend odlaganja otpada

Iako u velikom broju, naročito gradskih, naselja građani treba da naprave svega nekoliko koraka do kontejnera u koji mogu na civilizovan način da odlože smeće, trend vješanja smeća po ogradama očigledno je postao “običaj” u gradu na Vrbasu.

Problem svijest građana

Studentkinja Maja Manojlović, koja živi u Novoj varoši, a i sama je ponekad kačila smeće na ogradu, kaže da je to vidjela od ostalih komšija, pa nije ni razmišljala o tome da li to predstavlja ruglo ili da li tako otežava posao radnicima “Čistoće”.

– Kada sam se ovde doselila, prvo što sam primjetila jeste to smiješno odlaganje otpada, iako su kontejneri postavljeni blizu kuća. Poslije nekog vremena, komšinica mi je objasnila da radnici “Čistoće” dolaze oko ponoći i onda građani smeće iznesu na ogradu, da ih do dolaska radnika ne bi razbacale mačke ili psi kojih je mnogo u ovom naselju.

Ipak, otkako sam nedavno čula galamu radnika zato što je jedna kesa pukla i sav sadržaj ispao na trotoar, koji su naravno oni morali da pokupe, bilo mi je žao i sramota, pošto je, da stvar bude gora, u toj tegli bio neki stari ajvar pa se staklo rasulo. Od tada svaki put smeće uredno odlažem u kontejner.

Ali, još puno mora da se radi na svijesti ostalih građana kojima je ovakav način odlaganja otpada postao normalan, a nije – kaže Manojlovićeva.

Otežava rad “Čistoće”

U “Čistoći” se slažu da ovakav način odlaganja otpada otežava i usporava njihov rad i apeluju na građane da probaju da otpad odlažu u kontejnere, a ne na ograde.

– Prema odluci o komunalnom redu, otpad se odlaže u kontejnere ili plastične kese, na mjesta koja se u dogovoru sa korisnicima naših usluga i Komunalnom policijom određuju. Sigurno da odlaganje otpada na ograde i slična mjesta pravi problem prilikom preuzimanja otpada i utovara u kamion za odvoz otpada.

Razlog za ovakav način je to što građani iznose otpad u večernjim časovima i ostavljanjem na ograde žele da psi i mačke taj otpad ne raznose.

Ovom prilikom bih zamolio građane da otpad iz svojih domaćinstva iznose u jutarnjim časovima, u dane odvoza, odnosno u vrijeme kada radnici prolaze kroz njihovo naselje i na taj način će radnici “Čistoće” brže i efikasnije obavljati posao prikupljanja i transporta otpada do regionalne deponije – kaže direktor “Čistoće” Jasminko Bogdanić.

On dodaje da se na ovakav način otpad iz stambenih objekata uglavnom odlaže tamo gdje ne postoji mogućnost odvoza otpada putem kontejnera, a da se to najčešće dešava na Laušu, u Lazarevu, Debeljacima, Česmi, Priječanma i slično.

Bogdanić takođe naglašava da radnici “Čistoće” u pojedinim naseljima, naročito onim u užoj gradskoj zoni, rade u večernjim časovima i da bi građani, ako već ne znaju, trebalo da se raspitaju kada kroz njihovo naselje prolaze naši radnici i mogu da otpad odlože na vrijeme.

– Time ćemo svi zajedno dati doprinos ljepšem izgledu našeg grada i zadržati epitet najčistijeg grada u regiji – zaključuje Bogdanić.

Problem i odlaganje krupnog otpada u male kontejnere

Kontejneri koji se nalaze na javnim površinama služe za odvoz kućnog otpada i otpada koji po svojoj strukturi odgovara tom otpadu. Međutim, nesavjesni građani često u te kontejnere odlažu građevinski otpad, otpad sa zelenih površina, krupni otpad i slično, što može da izazove oštećenja na specijalnim vozilima i znatno uspore rad.

– Ova vrsta otpada odvozi se posebnim vozilima i posebnim kontejnerima zapremine pet metara kubnih, kao i traktorima uz plaćanje određene naknade. Apelovao bih na sve građane da daju svoj doprinos uspješnom radu “Čistoće” tako što ce zajedno sa nama voditi računa o propisnom odlaganju otpada – kažu u pomenutom preduzeću.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender