25. 10. 2021.
Otkrivene 3 pošiljke zdravstveno neispravnog trajnog mlijeka

Otkrivene 3 pošiljke zdravstveno neispravnog trajnog mlijeka

Otkrivene 3 pošiljke zdravstveno neispravnog trajnog mlijeka

Ove pošiljke sadrže nedozvoljene količine mikroorganizama, veće od količina određenih Pravilnikom o mikrobiološkim kriterijima hrane životinjskog porijekla, saopštavaju iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

Dosadašnjom kontrolom potvrđena je količina od približno 160.000 litara mikrobiološki neispravnog “Alpskog mleka” s 3,5 posto mliječne masti spomenutog proizvođača s rokovima upotrebe do 17, 19. i 21. februara 2014. godine, pripremljenog za izvoz.

Navedena količina predmetnog mlijeka je stavljena van prometa, uz istovremenu mjeru obustave izvoza, koja vrijedi do daljnjeg.

Istovremeno, utvrđeno je da je 1.720 litara od navedena količine kontaminiranog mlijeka na dosad, kako je saopšteno, nerazjašnjen način pušteno u promet.

Nadzorom veterinarske inspekcije dio te količine je pronađen i povučen s tržišta, a u toku su napori veterinarskih inspektora usmjereni na otkrivanje i povlačenje ostatka navedene količine neispravnog mlijeka.

Upućen je apel trgovcima koji su u svoje objekte zaprimili “Alpsko mleko” s 3,5 posto mliječne masti i rokovima upotrebe do 17, 19. i 21.02.2014. godine, proizvođača “Prerada i promet mlijeka” d.d. Tuzla, da zbog zdravstvene neispravnosti izvrše njegov povrat.

Također, upućen je i poziv građanima da se, ukoliko spornu vrstu mlijeka pronađu na policama trgovina, jave Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove Tuzla.

/Fena/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender