19. 10. 2021.
Pet najčešćih grešaka u uređenju doma

Pet najčešćih grešaka u uređenju doma

Pet najčešćih grešaka u uređenju doma

1. Stan kao iz kataloga

Sigurno vam je poznat onaj osećaj kad uđete u nečiju kuću, a sve vam se čini jako poznato? Gdje ste to već videli, pitate se? U katalogu! Čak i ako volite određenu trgovinu nameštajem, svaka soba treba malo različitih izvora. Pokušajte uštediti za jedan veći komad koji ćete nabaviti u trgovini sa skupljim namještajem ili osvježite prostoriju nekim vintage komadom. Ukratko, savladajte umjeće kombinovanja stilova.

2. Komadi bez svoje ekipe

Razmišljajte o nameštaju u sobi kao o prijateljima na zabavi: oni koji su naslonjeni na zid ne zabavljaju se baš najbolje. Često griješimo parkirajući kauč ili stolicu na zid ili u ugao. Zamislite da u toj sobi radite razne aktivnosti i grupirajte nameštaj u skladu s tim: fotelja u kojoj ćete čitati obično traži sto na kojem ćete staviti piće ili grickalice, ormar treba klupicu ili stolicu kako bi naslonili svoju odjeću. Sve dok ne pretrpate sobu, nećete pogriješiti s malim klasterima komada.

3. Neugodna rasvjeta ‘Plafonjere’ nisu vaš prijatelj.

Zlatno pravilo glasi da morate imati barem tri odvojena izvora svetlosti u svakoj prostoriji (a monstruozni luster se ne računa). Mjenjajte visinu i snagu rasvjete pa će čak i jeftini komadi nameštaja izgledati luksuznije.

4. Loše razmještene umjetnine

Nećemo napadati vaš ukus kad je reč o umjetnosti (ukratko, stavite na zid sve što vam se sviđa), ali pazite da to objesite ispravno. Ne postavljajte ništa ni previsoko niti prenisko, nego na nivou oka.

5. Ignorisanje instinkta

To se može manifestovati na mnogo načina. Koristite li stare stvari koje mrzite samo zato što osjećate da ih morate čuvati? Je li vas neko nagovorio da kupite nešto za svoj dom, jer je jeftino/ praktično/potrebno, ali vama ne odgovara? Jeste li odabrali boju zida nakon što ste vidjeli prekrasne, inspirativne prijedloge, ali je sve krivo? Ako nešto ne funkcioniše, morate to promjeniti! Nemojte zapeti u nizu pogrešnih pokušaja i grešaka.

Izvor: fenserka.com

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender