24. 10. 2021.
Pod lupom troškovi republičkih udruženja

Pod lupom troškovi republičkih udruženja

Pod lupom troškovi republičkih udruženja

Pod kontrolom će se naći udruženja i 11 nevladinih organizacija. Budžetom ovog ministarstva obezbijeđeno je 300.000 maraka za finansiranje neprofitnih organizacija u 2013. godini.

Najviše novca, odnosno polovinu od cjelokupno raspoloživog iznosa – 159.000 maraka, dobila je Boračka organizacija RS. Republička organizacija zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS dobila je 35.000, a Savez logoraša 25.000 KM. Savez sjedeće odbojke invalida RS dobio je iz budžeta 15.000 KM.

Među udruženjima čije će trošenje novca biti kontrolisano je i Savez udruženja boraca NOR-a Srpske, koji je u ovoj godini za programske aktivnosti dobio 14.000, kao i Savezu udruženja civilnih žrtava rata RS, koji je dobio isti iznos.

Nešto manje, odnosno 13.000 maraka iz budžeta je dobila Organizacija amputiraca “UDAS”, a 12.000 dodijeljeno je Udruženju građana “Srpsko-ruska zajednica”.

Budžetski novac za svoje aktivnosti trošio je i Savez organizacija i udruženja RVI RS, i to 8.000 KM.

Najmanje novca dobile su Republička organizacija boraca i civila sa PTSP “Jedinstvo” i Republičko udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca 1912-1918, i to 3.000, odnosno 2.000 maraka.

U Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite RS kažu da je veoma bitno da se novac dodijeljen iz budžeta troši transparentno i namjenski.

– S tim ciljem će se i izvršiti kontrola. Taj zadatak je povjeren komisiji koja je formirana baš za te namjene – kazala je službenik za odnose s javnošću Ministarstva Maja Radetić.

Predsjednik Predsjedništva BORS-a Dražan Perendija rekao je da za svaku marku koja se nenamjenski troši “potpisuje godinu dana robije”.

– Imamo velike probleme s novcem, nismo platili doprinose radnicima za ovu godinu zbog nedostatka novca, imamo troškove režija, goriva, materijalnih i nematerijalnih i ne možemo od toga da živimo. Ovom mandatu vlasti BORS izgleda ne treba – istakao je Perendija i dodao da su nedavno deblokirali račun BORS-a, te da ponovo očekuje blokadu.

– Neka komisije prekontrolišu ko je šta kupovao – rekao je on.

Predsjednik Republičke organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović kazao je da podržava svaku vrstu kontrole utroška budžetskih para i naglašava da je ova organizacija do sada podnosila Ministarstvu izvještaje o utrošku sredstava i da nikada nije bilo problema u tom smislu.

Izvor: Glas Srpske

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender