Preminuo glumac Dragomir Čumić – Drago Čuma

Preminuo glumac Dragomir Čumić – Drago Čuma

Preminuo glumac Dragomir Čumić – Drago Čuma

Omiljeni glumac Puriše Đorđevića i sjajni komičar iz filmova Zdravka Šotre rođen je u Siraču 8. maja 1937. godine. Glumu je diplomirao na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu, a karijeru je započeo ulogom u filmu „San“ (1966) Puriše Đorđevića.

Popularni Čuma razvio se u jednog od najprepoznatljivijih likova srpske kinematografije. Bez pompe i afera, suptilno i iskreno, tumačeći na stotine malih i velikih likova, upisao se u vrh karakternih glumaca.

Njegova najuspešnija ostvarenja su u komičnim ulogama nespretnjakovića i gubitnika, kao u filmu „Radio Vihor zove Anđeliju“ iz 1979. godine. Nove generacije pamte ga po ulogama u filmovima „Lajanje na zvezde“ i „Kad porastem biću kengur“.

Posljednjih godina igrao je u popularnim televizijskim serijama poput „Šešir profesora Koste Vujovića“, „Vojna akademija“, „Bela lađa“, „Ranjeni orao“, „Nepobedivo srce“…

S velikim uspjehom izvodio je monodramu „Beara hvata visoku loptu“, koja je nastala na osnovu razgovora sa fudbalskim golmanom Vladimirom Bearom tokom snimanja filma „Braća po materi“.

– Imao sam sreću da sam sa Dragom Čumićem radio nekoliko filmova. Naš početak je bio u filmu „Jutro“, „San“, „Podne“, „Biciklisti“, „Cross country“, a zatim smo sa njim u glavnoj ulozi snimili pet filmova po Čehovu. Zbog uloga na televiziji i u filmovima Šotre bio je veoma poznat i ljudi su ga u susretu pozdravljali sa osmehom. Njegovim tragom pošla su i njegova deca, dve ćerke, koje studiraju na Fakultetu dramskih umetnosti – reči Puriše Đorđevića prenosi list “Danas”.

Ljubiša Samardžić: Kolega kog sam neobično poštovao:

– Eh, što ti je život. Svakom od nas klatno sata kuca sve dok jednog dana ne stane! Čuma je bio čapkun filmova, koga je Puriša godinama nosio ispod šinjela. Bio mu je talija, amajlija. Mogu da zamislim kako je Purketu danas? I ne samo njemu. Već i svima koji su poštovali njegov tihi, nenametljiv hod kroz život. Otišao je tiho kako je i živeo. Iako nam se putevi nisu ukrštali, voleo sam da ga sretnem i da se osmehnem njegovom vrcavom duhu koji ga je krasio. Bio je zatajan. Zbog toga ništa nisam znao o „njegovima“. Moj nemar. Izražavamo njegovima duboko poštovanje – kaže Ljubiša Samardžić

Izvor: Blic.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender