20. 10. 2021.
Približeni stavovi o presudi “Maktouf-Damjanović”

Približeni stavovi o presudi “Maktouf-Damjanović”

“U strukturalnom dijalogu učinjeni su određeni pomaci u pogledu retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH”, rekao je Kovačević novinarima u Banjaluci u pauzi drugog dana strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa BiH u Banjaluci.

Kovačević je rekao da je Srpska zadovoljna presudom Evropskog suda za ljudska prava u ovom predmetu, kojom je zaključeno da Sud BiH nije mogao retroaktivno primjenjivati Krivični zakon BiH za krivična djela ratnih zločina.

“Sud BiH nije trebao čekati ovu presudu, jer su pravila u primjeni Krivičnog zakona jasna i decidna”, istakao je Kovačević, napominjući da je Republika Srpska na to ukazivala sve vrijeme u strukturalnom dijalogu.

On je istakao da je Republika Srpska posebno razočarana odlukom Ustavnog suda BiH koji je u slučaju “Maktouf-Damjanović” konstatovao da Sud BiH ne vrši retroaktivu primjenu Krivičnog zakona BiH.

“Odluka Evropskog suda je sada imperativ da Sud BiH mora ponoviti postupak u slučaju `Maktouf-Damjanović`, kao i sve postupke kada su u pitanju odluke koje se nalaze po apelacijama pred Ustavnim Sudom BiH”, istakao je Kovačević.

On je rekao da Srpska insistira na tome da se moraju stvoriti pravni instrumenti za ponavljanje postupka svima koji su osuđeni na osnovnu Krivičnog zakona BiH.

“BiH je napravila grešku preko Suda BiH i ona tu grešku mora ispraviti na način da osuđena lica budu oslobođena troškova postupka”, dodao je Kovačević.

On smatra da Sud BiH mora pretrpjeti statusne promjene, odnosno u novom zakonu o sudovima BiH treba predvidjeti sud prvog i drugog stepena, koji mora biti potpuno odvojen od sudova entiteta.

Kovačević je rekao da je neprihvatljivo da Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH piše zakon o sebi, jer ne može biti objektivan, istakavši da je od veliki važnosti da su sudovi nezavisni i samostalni.

Napomenuvši da je prerano davati komentare koliko se uspjelo u strukturalnom dijalogu, Kovačević kaže da će Evropska komisija uskoro dati preporuke o strukturalnom dijalogu koji se održava u Banjaluci.

Zamjenik ministra pravde BiH Srđan Radulj rekao je da je strukturalni dijalog počeo zbog retroaktivne primjene Krivičnog zakona BiH, na čemu je i insistirala Republika Srpska, a što se potvrdilo tačnim.

“Pitanje provođenja presude `Maktouf-Damjanović` je samo pitanje Suda BiH”, rekao je Radulj, napominjući da je ovom presudom BiH obavezana pred Evropskim sudom za ljudska prava.

On je naveo da ova presuda neće izazvati bilo kakve posljedice po presude pred drugim sudovima u BiH, već samo pred Sudom BiH. “Očekujem da Sud BiH u narednom periodu provede ovu presudu na sva osuđena lica”, rekao je Radulj.

Predsjednik VSTS-a BiH Milorad Novković rekao je da je ovaj savjet opredijeljen da se reforma pravosuđa u BiH odvija kroz strukturalni dijalog.

“Veliki je kvalitet strukturalnog dijaloga kada je u pitanju pravosudni sistem u BiH”, zaključio je Novković.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender