25. 10. 2021.
Sud i Tužilaštvo BiH napravili pravni haos

Sud i Tužilaštvo BiH napravili pravni haos

“Izražavam nezadovoljstvo kvalitetom vođenja strukturalnog dijaloga i odustajanja od ključnih pitanja, a to je postoji li ustavna osnova za formiranje Suda i Tužilaštva BiH”, rekao je Dodik za Srnu i Radio-televiziju Republike Srpske.

On je podsjetio da su te institucije nametnute od visokog predstavnika i da procedura legalizacije Zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH nije poštovana.

“Trebalo je da postoji sporazum Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/ da bi se bilo šta na nivou BiH formiralo i da bi imalo ustavni osnov. Pošto to nije urađeno, potpuno je nelegitimno potojanje Suda i Tužilaštva BiH”, ponovio je Dodik.

On je ocijenio da su teze u strukturalnom dijalogu zamijenjene, da je potrebno to zaustaviti i da neće pomoći ni preporuke Evropske komisije.

“Neće biti poštivana legalizacija pravnog i političkog nasilja. Legitimni smo u zahtjevu da se preispita pravni osnov postojanja Suda i Tužilaštva BiH i to je ključno pitanje strukturalnog dijaloga”, dodao je Dodik.

On je rekao da su Sud i Tužilaštvo BiH napravili pravni haos i da prizivaju nove institucije da bi “pokrivale” propuste i neznanje.

Predsjednik Srpske je ocijenio da su mnoge aktivnosti Tužilaštva i Suda BiH politički motovisane.

“Imamo oružje koje je otkriveno u FBiH, što o tome ne pričaju? Bave se samo političkim procesuiranjem, a sav problem kriminala i korpucije u Republici Srpskoj i BiH je vezan za pravosuđe”, kaže Dodik i podsjeća da je pisao i pisma pravosudnim institucijama, ali da nema pomaka.

On je naglasio da u svijetu tužioce imenuju najviši zakonodavi organi vlasti, osim u BiH. “U BiH se može postaviti stvar da tužioce imenuju državni organi. Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH ničemu ne služi osim što postavljaju rođake i prijatelje po sudovima i tužilaštvima, što je nedopustivo”, rekao je Dodik.

On je napomenuo da možda u nekim kasnijim oblicima razgovora može da postoji sud koji bi isključivo bio nadležan za ono za šta je nadležna BiH.

U Banjaluci se juče i danas održava šesta runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa u BiH.

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender