16. 10. 2021.
Suđenje Miškoviću u četvrtak

Suđenje Miškoviću u četvrtak

Suđenje, koje će se odvijati pred Specijalnim sudom, otvoreno je za javnost i biće održano u popodnevnom terminu.

Na početku glavnog pretresa zamjenik tužioca za organizovani kriminal pročitaće optužnicu koja je napisana na više od 122 stana. Poslije toga će Mišković i ostali dobiti priliku da prvi put javno izlože svoju odbranu.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budzet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela za zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba djela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreska utaja.

Prilikom saslušanja u istrazi, osumnjičeni su negirali navode optužnice.

Poslije pripremnog ročišta advokati odbrani zatražili su da se odloži početak suđenje, jer kako su ocijenili nisu stvoreni uslovi za pravično suđenje, ali je sud njihov zahtjev odbio.

Miroslav Mišković je pušten 23. jula iz pritvora koji mu je zamjenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode. Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja policiji svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvor pošto je kao garanciju dao lokal vrijedan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender