17. 10. 2021.
Inicirati nove razgovore sa socijalnim partnerima

Inicirati nove razgovore sa socijalnim partnerima

“Uputili smo pozive Savezu sindikata i Uniji udruženja poslodavaca Republike Srpske da pristupe daljim zajedničkim aktivnostima i u narednim danima ćemo inicirati nove razgovore na tu temu”, rekao je Đokić danas novinarima u Banjaluci.

Đokić je istakao da će radni materijal novog zakona o radu biti osnova za razgovore o konačnim rješenjima koja bi trebalo da budu uvrštena u prednacrt novog zakona o radu.

“Pozivam Sindikat i Uniju poslodavaca da svi budemo akteri u dijalogu i da ne dopustimo da to radi samo jedan učesnik u dijalogu. Najlošija je opcija za mene da nećemo uopšte da učestvujemo u dijalogu”, istakao je Đokić.

Đokić je ponovio da novi zakon predstavlja samo unapređenje postojećeg Zakona o radu Republike Srpske, kojim se ne uskraćuju stečena prava radnika.

“Vlada Republike Srpske u radnoj verziji novog zakona o radu nijednom nije povrijedila stečena prava radnika, već naprotiv – ide na njihovu dalju afirmaciju”, istakao je Đokić.

Đokić smatra da je “očito da neko manipuliše onim što ne piše u radnom materijalu novog zakona o radu”, ističući da u njemu “nema nikakve skrivene i loše namjere po radnike”.

“Najvažnija tekovina koju danas ima Republika Srpska je da se čuva kolektivno pregovaranje. Novi zakon o radu podstiče strane na razgovore i dijalog o najboljim ponuđenim rješenjima”, istakao je Đokić.

Đokić je rekao da je Republika Srpska u posljednje dvije godine počela smanjivati broj nezaposlenih, tako da ih trenutno ima 149.310.

Predsjednik Unije poslodavaca Republike Srpske Predrag Zgonjanin rekao je da će Unija učestvovati u dijalogu o novom zakonu o radu, jer ne želi da bježi od razgovora.

“Unija nije protiv svojih radnika i mi ćemo se truditi da u Uniji ne postoji nijedan subjekat koji ne poštuje zakon o radu i ne plaća svoje obaveze”, istakao je Zgonjanin.

On je zaključio da je Unija poslodavaca Srpske sasvim kooperativno pristupila izradi novog zakona o radu, te da će nastojati da ubijedi socijalne partnere da je dijalog jedina opcija i da dostave svoje prijedloge za radnu grupu koja će raditi na izradi novog zakona o radu.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender