Potpisan sporazum Srbije i Rusije u oblasti odbrane

Potpisan sporazum Srbije i Rusije u oblasti odbrane

Potpisan sporazum Srbije i Rusije u oblasti odbrane

Rodić je nakon potpisivanja sporazuma, istakao važnost tog dokumenta, jer on, kako kaže, poslije 15 godina reguliše odnose između Vojske Srbije i Vojske Ruske Federacije na novim osnovama.

Prema njegovim riječima, potpisivanje današnjeg sporazuma jeste logičan slijed saradnje sa Ruskom Federacijom i potpisivanja deklaracije o strateškom prijateljstvu u maju ove godine, koji je regulisao strateško-političku saradnju dvije države.

“Sada imamo dokument o strateško-odbrambenom nivou saradnje koji je baziran na partnerskim odnosima koji podrazumijevaju kontinuitet bez oscilacija”, rekao je Rodić.

On je istakao da potpisivanje današnjeg Sporazuma vodi ka zajedničkom cilju, odsnosno očuvanju mira u svijetu, i kada je riječ o Vojsci Srbije, podrazumijeva podizanje njene operativnosti, funkcionalnosti, fleksibilnosti, mobilnosti i respektabilnosti.

“Naš cilj je moderna i savremena vojska”, poručio je Rodić.

On je dodao da današnji Sporazum predstavlja krovni dokument uz koga će proisteći ostali dokumenti o saradnji sa Ruskom Federacijom.

“Ovo je prvi put poslije 14 godina da ministar odbrane Ruske Federacije posjećuje Srbiju. To govori i o našem određenju za buduću saradnju”, rekao je Rodić i zahvalio Šojguu na svemu što je učinio za Srbiju dok je bio ministar za vanredne situacije.

Ministar odbrane Ruske Federacije ocijenio je da je u posljednje vrijeme povećan kvalitet saradnje Rusije i Srbije, ali da treba još raditi na tome jer je u posljednje dvije decenije on drastočno opao.

“Pred nama je da uradimo više kada je riječ o saradnji u oblasti vojne industrije. Posljednjih 15 – 20 godina smanjio se nivo ove saradnje do drastičnog, rekao bih nepristojnog nivoa i zato treba da to popravimo u najkraćem roku”, rekao je Šojgu.

Prema njegovim riječima, nakon potpisavanja današnjeg Sporazuma, u razmatranju su još tri sporazuma, od kojih je glavni o vojno-tehničkoj saradnji.

Šojgu je dodao da je danas sa Rodićem razgovarao o školovanju srpskih oficira u vojnim školama Rusije, o zajedničkim vježbama PVO i VO, o većoj saradnji Generalštaba dvije države kao i proširenju saradnje kada je riječ o PVO, VO i kopnenoj vojsci Rusije i Srbije.

“Nadam se da će u avgustu naredne godine srpske ekipe moći da učestvuju u takmičenju tenkista, što je kod nas već postala tradicija i na čemu učestvuje više zemalja”, rekao je Šojgu i poručio da se nada dinamičnoj i plodnoj saradnji.

Poslije razgovora sa Rodićem, Šojgu će se kasnije u toku dana sastati sa prvim potpredsjednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, a zatim i sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, koji će mu uručiti Orden srpske zastave prvog stepena.

Šojgu će orden dobiti za naročite zasluge u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda Srbije i Rusije.

Nakon toga Šojgu će zajedno sa Rodićem položiti vijence na Spomenik oslobodiocima Beograda i Spomenik ruskom vojniku.

Šojgu se juče sastao sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem sa kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti vojne industrije.

Dogovoreno je i da Srbija i Rusija naredne godine zajednički obilježe 70 godina oslobođenja Beograda.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender