16. 10. 2021.
Projekat “Bolnica za medvjediće” u vrtićima

Projekat “Bolnica za medvjediće” u vrtićima

Projekat “Bolnica za medvjediće” u vrtićima

SaMSIC je volonterska organizacija studenata medicine RS koja svojim aktivnostima pokriva nekoliko različitih polja iz oblasti medicinskih nauka.

Volonterski projekat

– Jedan od naših projekata je i “Bolnica za medvjediće”, koji se provodi u narednih pet sedmica i u fokusu ima djecu i njihov odnos prema ljekaru i bolnicama. Nakon odabranog vrtića, studenti medicine u njemu pripremaju ”malu bolnicu” koja ima čekaonicu, prijemni šalter, doktora za medvjediće kojeg predstavlja neko od studenata medicine, operacijsku salu, laboratoriju za vađenje krvi i slično – navodi koordinator ovog projekta Tina Radojčić.

Dan prije njihove posjete, vaspitačica drži predavanje na na temu zdravlja, lične higijene, bolesti, posjete doktoru te traži od dece da za sledeći dan zamisle da se njihova najdraža igračka razbolela.

Deci dajemo na maštu da sama odluče sve detalje oko bolesti igračke, od samog uzroka do čitavih simptoma bolesti.

U “Bolnici za medvjediće”, “doktori” su studenti medicine, djeca “roditelji”, a “pacijenti” njihove najdraže igračke, koje treba da dovedu da ih pregleda doktor. Dijete prati čitav proces koji se izvodi na potpuno siguran način koji je pristupačan i razumljiv, pa čak i zabavan djetetu.

Na kraju, kao “lijekovi” se koriste razni šareni bomboni, flasteri, zavoji i sve ono što bi inače djeca mogla da primjete u ordinaciji pri odlasku ljekaru, a “pacijenti” bivaju izliječeni i upućeni da brinu o sebi i svom zdravlju te ličnoj higijeni uopšte.

Na ovaj način djeca imaju priliku biti u ulozi roditelja i doživjeti rad bolnice, a da pri tome nisu i sami bolesni – navodi Radojčićeva.

Osloboditi djecu od straha

Realizacija projekta je počela 8. novembra u vrtiću “Naša djeca” u Banjaluci, uz podršku Centra za predškolsko vaspitanje i tom prilikom odrađena je radionica sa dvije grupe od po tridesetoro djece dvije starosne dobi.

Kroz igru i zabavu želi se steći prijateljski i kooperativan odnos sa djecom te pokazati da su doktori tu da pomognu. Ovaj projekat se već nekoliko godina održava u većini evropskih zamalja, kao i u zemaljama regiona.

– Na samom početku djeci je bilo čudno i neugodno, ali kako se radionica nastavljala, djeca su postajala opuštenija i bilo im je zabavno igrati se i “ići kod doktora”. Nadam se da ćemo podići svijest kod roditelja da djecu ne straše ljekarima, istakla je Tamara Pušić, jedan od studenata medicine, i navela da ona i kolege nastavljaju biti vrijedni uz moto: “Za što manji broj suza na dječjim licima pri posjetama doktoru!”

Još četiri vrtića

Do kraja ove godine planiran je obilazak još četiri banjalučka vrtića, a organizatori se nadaju da će realizacija biti uspješna te da će uspjeti djecu makar malo osloboditi od straha prema bijelim mantilima.

– Što prije počnemo mlađim generacijama popravljati iskrivljene slike o ljekarima, biće im lakše obratiti se za medicinsku pomoć u slučaju potrebe, jer kako se kaže, bolje je spriječiti nego liječiti, a u našem slučaju to u potpunosti objašnjava našu želju i cilj – zaključak je Tine Radojčić.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender