Ekspertski tim za odbranu generala Đukića

Ekspertski tim za odbranu generala Đukića

Institucije Republike Srpske moraju da iskoriste ovaj slučaj da razbiju dogmu o svesrpskoj krivici, ali isto tako da pomognu da nevin čovjek više ne robija, izjavio je predsjednik Odbora Nenad Stevandić, nakon što su članovi Odbora danas posjetili generala Novaka Đukića u Kazneno-popravnom zavodu Banjaluka.

Stevandić je rekao da bi te institucije morale da funkcionišu uz pomoć Vlade Republike Srpske i da imaju svoj budžet, navodeći da će skupštinski Odbor za bezbjednost pokrenuti ovo pitanje koje će biti lišeno partijskih podjela i neslaganja.

“Slučaj generala Đukića jedan je od najočitijih paradoksa Tužilaštva i Suda BiH i nešto što u cijeloj Evropi treba da bude evidentirano kao najdrastičniji primjer da je nevin čovjek osuđen i leži u zatvoru, a žrtva je političke konstrukcije u BiH koja je uzrok njegovog tamničenja”, istakao je Stevandić.

On je rekao da se general Đukić zalaže za istinu i izrazio žaljenje što njegov slučaj nije pominjan na strukturalnom dijalogu o reformi pravosuđa u BiH, održanom u Banjaluci.

Član Odbora za bezbjednost i poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Mićo Kraljević rekao da mu je poznato da su institucije Srpske činile koliko su mogle da pomognu odbranu generala Đukića.

“Činjenica je da se moglo više i da treba više, ali je potrebno apelovati na sve naše ljude da se istina i pravda iznesu na vidjelo, jer nažalost ima mnogo Đukića na ovom prostoru”, zaključio je Kraljević.

Član Odbora za bezbjednost i poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nedeljko Glamočak rekao je novinarima da su se prilikom današnje posjete i uvidom u nekoliko dokumenata još jednom uvjerili da je krivica generala Đukića konstruisana.

“To je posljedica haosa u pravosuđu BiH, zbog čega je krajnje vrijeme da se institucije Srpske uključe preko slučaja generala Đukića da se taj haos rješava”, zaključio je Glamočak.

General Vojske Republike Srpske Novak Đukić osuđen je 2009. godine u Sudu BiH na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva u Tuzli.

On je proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe “Ozren” Vojske Republike Srpske naredio svojim jedinicama smještenim u selu Panjik, na planini Ozren, da artiljerijskim projektilima granatiraju Tuzlu i to lokalitet u centru poznat pod nazivom Kapija.

General Đukić je u julu ove godine prebačen iz Kazneno-popravnog zavoda Foča u KPZ Banjaluka, a u junu je bio na liječenju u Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender