17. 10. 2021.
Francuska pouzdan partner Srbije

Francuska pouzdan partner Srbije

Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije je, poslije sastanka sa francuskim ministrom za evropske poslove Tjerijem Repentenom, izjavio je Tanjugu da je Francuska po ko zna koji put pokazala da je pouzdan partner Srbije.

“Razmijenili smo partnerske stavove i dobili podršku za evropski put Srbije i donošenje adekvatnog pregovaračkog okvira koji će dati dinamizam procesu pregovaranja i izrazili zajednička očekivanja da će prva međuvladina konferencija uslediti u planiranom roku, najranije poslije 20. decembra, a najkasnije krajem januara”, kazao je Ružić.

Prema njegovim riječima, francuski zvaničnici izrazili su razumijevanje za specifičnu poziciju Srbije u pregovorima sa EU, budući da će se paralelno odigravati dva procesa: usklađivanje sa pravnim tekovima EU i normalizacija odnosa Beogrda i Prištine.

“Konstatovali smo da je za svaku osudu incident koji se 3. novembra dogodio u Kosovskoj Mitrovici, a francuski ministar je pozdravio činjenicu da će premijer Ivica Dačić boraviti u petak u Kosovskoj Mitrovici i pozvati veliku većinu građana koji žele da učestvuju u izbornom procesu da na te izbore i izađu”, kazao je Ružić.

U razgovoru sa francuskim zvaničnicima bilo je reči i o bilateralnim temama, prije svega o realizaciji sporazuma o strateškom partnerstvu i ekonomskoj saradnji.

Delegacija Srbije, na čijem su čelu Ružić i glavni pregovarač sa EU Tanja Miščević, sastala se danas i juče u Parizu sa nizom visokih zvaničnika vlade i predstavnicima administracije predsjednika Fransa Olanda, i razgovarala sa diplomatama država članica EU na debati u prostorijama Evropske komisije.

Ružić i Miščević će iz Pariza otputovati u dvodnevnu radnu posjetu Italiji, gdje će se sastati sa bivšim ministrom spoljnih poslova Italije i predsjednikom Italijanskog društva za međunarodne organizacije (SIOI) Frankom Fratinijem.

Delegacija Srbije razgovaraće i sa ministrom za evropske poslove Italije Encom Moavero Milanezijem, kao i sa predsjedavajućim parlamentarne Grupe prijateljstva sa Srbijom Stefanom Dambruozom i članovima italijanskog parlamenta.

Nakon toga, Ružić i Miščević će se sastati sa savjetnikom italijanskog premijera Enrika Lete, Armandom Varikijom.

Drugog dana posjete Ružić i Miščević će se sastati sa zamjenicom ministra spoljnih poslova Italije Martom Dasu.

Kako je najavljeno, šefica pregovaračkog tima Srbije održaće predavanje u organizaciji Italijanskog društva za međunarodne organizacije (SIOI), a nakon toga će se srpska delegacija sastati sa delegacijom Ministarstva pravde Italije.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender