22. 10. 2021.
Kupili brze vozove, a nemamo pruge!

Kupili brze vozove, a nemamo pruge!

Kupili brze vozove, a nemamo pruge!

To je kao da kupite devet “Ferarija”, a nema puteva gdje bi mogli da ih vozite, izjavio je Samir Kadrić iz Željeznica Federacije BiH.

Vozovi su predstavljali sjajan primjer ponovnog rođenja BiH poslije rata vođenog od 1992. do 1995. godine, ali se, od kada su stigli iz španske fabrike Talgo, nalaze na sporednom kolosijeku u Sarajevu.

Istovremeno se putnici voze u željezničkim kompozicijama starim 40 godina maksimalnom brzinom od 70 kilometara na sat i kroz porez otplaćuju kredite za kupovinu super brzih španskih vozova.

Prema Kadrićevim riječima, pokazalo se da je kupovina bila greška. Ne samo da su pruge suviše stare, već nema ni novca za održavanje vozova, koji propadaju.

Prije rata se u BiH vozom putovalo brže nego danas, uz gušći vozni red.

Željeznice su tokom rata pretrpjele štetu veću od milijardu evra, a u obnovu je uložena samo trećina te sume.

Republika Srpska i Federacija BiH odvojeno upravljaju željezničkom mrežom na svojim teritorijama. Kada kompozicije prelaze sa teritorije jednog entiteta na područje drugog mijenjaju se lokomotive, kao i osoblje, što dodatno doprinosi usporavanju vozova.

Željeznica Federacije BiH je podijeljena na sektore zadužene za vozove i za pruge, što ukazuje na razlog zašto postoje nove željezničke kompozicije, ali ne i šine.

Sektor zadužen za vozove je kupio super brze španske kompozicije, nadajući se da će to pratiti dioo zadužen za infrastrukturu, ali Vlada Federacije BiH nije obezbijedila 300 miliona evra neophodnih za ulaganje u nove pruge.

Obavljena unapređenja su samo zakomplikovala situaciju – pruge na nekim područjima odgovaraju standardima Evropske unije, dok se na drugim koristi oprema stara 140 godina, kao što su fenjeri.

Niko zbog lošeg upravljanja nije pozvan na odgovornost.

Željeznice Federacije BiH se nadaju da će devet vozova Talgo moći da iznajme Turskoj, da se sami isplate.

Izvor: Novosti

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender