Kvarovi pet puta dnevno zavrću slavine

Kvarovi pet puta dnevno zavrću slavine

Kvarovi pet puta dnevno zavrću slavine

U “Vodovodu” su “Glasu Srpske” kazali da su za prvih 11 dana novembra evidentirali ukupno 43 kvara u šahtovima i 20 na cjevovodu.

– Kvarovi se najčešće javljaju u ulicama Karađorđevoj, Božidara Adžije, Miloša Matića, Kozarskoj, Nenada Kostića, Jovice Savinovića i Tuzlanskoj – rekli su u “Vodovodu” i dodali da je rješenje ovog problema u zamjeni cijevi, za šta trenutno nema novca.

– U prvih devet mjeseci ove godine za popravke kvarova, izgradnju cjevovoda, baždarenje vodomjera i slično utrošeno je 618.913 maraka, dok je taj iznos u prošloj godini bio veći za 324.000 KM – rekli su u ovom preduzeću.

Kazali su da bi za dugoročne mjere bilo potrebno obezbijediti dodatni novac, jer se iz postojeće cijene vode finansira samo tekuće održavanje.

– Prema svjetskim mjerilima vijek trajanja infrastrukture vodovoda je 50 godina, što znači da je godišnje potrebno zamijeniti dva odsto cjevovoda.

Imajući u vidu činjenicu da je dužina vodovodne mreže grada Banjaluka 660 kilometara, to znači da bi na godišnjem nivou trebalo da bude zamijenjeno 13 kilometara cjevovoda – objasnili su u “Vodovodu”.

Kada je riječ o dugoročnim projektima poboljšanja vodovodne mreže, grad Banjaluka je u aprilu 2012. godine počeo da realizuje projekat sistema snabdijevanja vodom i odvođenja otpadnih voda u Kozarskoj ulici.

Ukupna vrijednost radova, koji obuhvataju zamjenu vodovodne mreže, izgradnju sistema u naseljima Tunjice i Srpski Milanovac i izgradnju sistema odvođenja otpadnih voda lijevom i desnom obalom Vrbasa, je 17,5 miliona evra.

Banjalučanka Ljubica Abutović, koja živi u Karađorđevoj ulici, kaže da joj česti kvarovi smetaju.

– Ne kažem da se kvarovi ne mogu povremeno desiti, ali su u mojoj ulici vrlo česti. Bez obzira na godišnje doba, i nekoliko časova bez vode je previše – rekla je Abutovićeva.

Gubici

Prema podacima “Vodovoda”, razlika između proizvedene i fakturisane vode u prošloj godini iznosila je 43,5 odsto. Kako navode, osnovni razlog za toliki gubitak je upravo starost mreže.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender