30. 11. 2021.
Lavovi i leopardi kao kućni ljubimci

Lavovi i leopardi kao kućni ljubimci

Lavovi i leopardi kao kućni ljubimci

Čim uđete u kuću usred divljine Južne Afrike koju Anel dijeli sa svojim dečkom Šonom Veberom postaje vam jasno da ona ne pripada isključivo njima.

Namještaj je izgreban, svuda naokolo su posude za životinjsku hranu, a pored kreveta se valjaju mladunci lava i leoparda. Najmanje četiri životinje prespavaju noć u kući.

Turističku farmu “Lobis” – jedan od bezbrojnih životinjskih parkova niklih u Južnoj Africi zbog velikog interesovanja turista za divlji svijet, Anel je otvorila prije tri godine.

Grupe đaka i turisti koji dolaze da prespavaju na farmi ovde mogu da maze mladunčad i manje divlje mačke.

Desetomjesečna bijela lavica Vati teška je 60 kilograma i ima zube oštre kao žilet.

Anel je povremeno pušta iz ograđenog prostora da bi je mazila i hranila. Vati se u kući ponaša kao domaća mačka, skače po kuhinjskim elementima i glasno izražava nezadovoljstvo kada joj uzmu flašicu.

“Kod nas dolaze ljudi koji nemaju priliku da borave u divljini i vide laviće iz neposredne blizine. Dolaze mladi kojima se pruža šansa da im se približe i to im mnogo znači”, objašnjava Šon Veber.

lav_kucni_ljubimac

Stručnjaci za zaštitu prirode, međutim, smatraju da mali parkovi poput ovoga ne doprinose naročito očuvanju životinjskog svijeta. Oni ističu da lavovi i druge mačke odgajane u zatočeništvu nikada neće moći da se snađu u divljini.

“Nikada nećete moći da ih naučite da postanu efikasni kao divlje životinje”, kaže Luk Hanter, predsjednik globalne organizacije za zaštitu divljih mačaka “Pantera” i dodaje da vlasnici ovakvih parkova prije svega žele da zarade na životinjama.

U Južnoj Africi ima osam puta više lavova u zatočeništvu nego u divljini. Njihovo prirodno životno okruženje smanjilo se usled povećanja ljudske populacije, tako da danas gotovo da i nema prostora za puštanje lavova u divljinu.

Hanter se slaže da životinje iz parka u Anel vide majku koja brine o njima, ali upozorava da u njima i dalje živi predatorski instinkt.

“Velike mačke su zaista opasne životinje. Evolucija lavova do izuzetno prilagodljivog ubice trajala je milion godina ili više i oni zaista nisu pogodni da budu kućni ljubimci”, upozorava on.

Izvor: Blic.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender