27. 11. 2021.
Mišković: Nisam kriv, nisam razumio optužnicu

Mišković: Nisam kriv, nisam razumio optužnicu

Na suđenju u Specijalnom sudu je i vlasnik “Nibens grupe” Milo Đurašković koji je optužen zajedno sa Miškovićima za nezakonito izvlačenje novca iz putarskih preduzeća.

Veliki broj novinara prati suđenje. U Specijalnom sudu su i posmatrači-pravni eksperti i advokati iz SAD, Velike Britanije, Njemačke, koje je angažovao vlasnik “Delte” kako bi pratili ovo suđenje.

Vlasnik Delta holdinga Miroslav Mišković negirao je optužbe da je sa saradnicima oštetio putarska preduzeća za više miliona evra, ističući da ne razumije za šta je odgovoran.

SRBIJA SU?ENJE DELTA

“Nisam kriv, ne osjećam se krivim. Nisam razumio optužnicu, razumio sam samo dio o ličnim podacima, kvantitativnim pokazateljima i datume, ali nijednu rečenicu optužnice nisam”, rekao je Mišković u kratkom izjašnjenju o krivici.

Prema njegovim riječima, sebe ne može da prepozna ni u jednom dijelu optužnice i ne razumije zašto je optužen.

3

“Ovo je posao za primjer kako treba da se radi u Srbiji, ali ja ne razumijem ekonomske kategorije iz optužnice”, rekao je Mišković. On je istakao da ne mogu da postoje dva kontrolna akcionara, odnosno dva većinska vlasnika, kako je to navedeno u optužnici – on i optuženi Milo Đurašković.

Krivicu su, takođe, odbacili i Đurašković, Marko Mišković, kao i ostali optuženi.

Suđenje je počelo u 14.30 kada su se optuženi prvo izjasnili o ličnim podacima, nakon čega je počela da se čita optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal.

Tužilac je pročitala samo najosnovnije tačke optužnice. Optužnica je napisana na 122 strane, a kako je rečeno ima više od 10.000 stranica u spisima samog predmeta. Nakon pročitane optužnice, uslijedila je pauza od pola sata da bi suđenje bilo nastavljeno poslije 17.10 izjašnjavanjem optuženih o krivici.

U nastavku sudjenja, Mišković će početi detaljno izlaganje svoje odbrane.

2

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela za zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja. Za oba djela zakonom je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica. Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreske utaje.

Miroslav i Marko Mišković uhapšeni su 12. decembra 2012. godine.

Miroslav Mišković je pušten 23. jula iz pritvora, koji mu je zamjenjen jemstvom od 12 miliona evra u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja policiji svakog prvog radnog dana u mjesecu.

4

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvor pošto je kao garanciju dao lokal vrijedan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

Ustavni sud Srbije je prije mjesec dana utvrdio da je vlasniku kompanije “Delta holding” Miroslavu Miškoviću povređeno ustavno pravo na ograničeno trajanje pritvora, ali Mišković nije tražio nadokandu štete zbog toga.

/B92/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender