23. 09. 2021.
Nastava ili zatvaranje škole?

Nastava ili zatvaranje škole?

Ministar je pojasnio da 23. novembra ističe prva trećina obaveznog nastavnog programa, nakon čega djeca gube pravo na školsku godinu, što znači da će nakon toga škole u Konjević Polju i Kravici biti zatvorene i sva djeca naredne školske godine prebačena u Bratunac.

On je novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa advokatom porodica djece iz Konjević Polja Nedimom Ademovićem rekao da se nada da će roditelji prihvatiti prijedlog Ministarstva.

“Želimo da dođe do kompromisa i da djeca krenu u školu. Za nas postoji samo jedan zakonski okvir, koji kaže da smo svi jednaki”, kaže Mutabdžija.

On je podsjetio da 51 učenik u Koljević Polju, od 84, iako ima nacionalnu grupu predmeta, istoriju, geografiju, maternji jezik i vjeronauku, ne ide u školu cijelo polugodište.

“Izašli smo iz ovih okvira i dali im mogućnost da jedan nastavnik iz reda bošnjačkog naroda drži fakultativnu nastavu dva puta sedmično u školi u Konjević Polju prema nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, radi jačanja međusobnog povjerenja u lokalnoj zajednici, jer imamo problem da nas ova situacija vodi ka segregaciji između dvije izdvojene zajednice – srpske u Kravici i bošnjačke u Konjević Polju, što želimo da prevaziđemo”, pojasnio je Mutabdžija.

On je podsjetio da su roditelji na ovaj prijedlog već bili pristali i da su djeca tri dana išla u školu, ali da je neko izvršio pritisak na te roditelje.

Advokat porodica djece iz Konjević Polja Nedim Ademović naglasio je da su roditelji odlučni da ostanu ispred OHR-a ukoliko ne bude postignut dogovor.

On je rekao da u utorak ništa nije dogovoreno, ali da je vođen “konstruktivan razgovor”, te da postoji optimizam da problem bude prevaziđen.

Dio roditelja i djece iz Konjević Polja već 35 dana protestuju u šatorima pred zgradom OHR-a u Sarajevu.

Područna škola u Konjević Polju radi u sastavu Osnovne škole “Petar Kočić” iz Kravice, opština Bratunac.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender