19. 10. 2021.
“Ne žurite sa sankcijama Iranu”

“Ne žurite sa sankcijama Iranu”

“Ne žurite sa sankcijama Iranu”

Kako je rekao, sankcije bi mogle da ugroze diplomatske napore da se zauzdaju nuklearne pretenzije Teherana.

“Ukoliko bi Kongres jednostrano odobrio sankcije, postoji opasnost da posustane podrška za pregovore (sa Iranom) i da se oni praktično prekinu”, kazao je Keri.

On je ovu izjavu dao pred sastanak iza zatvorenih vrata sa senatorima, od kojih su mnogi skeptični u pogledu zahtjeva Bijele kuće da se zamrznu nove sankcije, javio je AFP.

Predstavnički dom je već usvojio zakon kojim se uvode strože sankcije Iranu, a nove mjere razmatra i Bankarski odbor Senata, dok stroži stav podržavaju i pojedini ključni članovi Demokratske partije predsjednika Baraka Obame.

“Ono što od svih tražimo je da se smire, dobro razmotre šta može da se postigne i kakvo je stvarno stanje”, rekao je Keri novinarima.

Keri je naglasio da postoji jedinstvo između šest svjetskih sila koje pregovaraju sa Iranom, ističući da treba sačekati još nekoliko nedjelja sa uvođenjem novih sankcija.

Svjetske sile nisu na sastanku u Ženevi sa Teheranom uspjele da postignu dogovor prošlog vikenda, a naredna rudna pregovora o iranskom nuklearnom programu zakazana je za 20. novembar.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender