Planirana pruga Banjaluka – Gradiška smeta razvoju Laktaša

Planirana pruga Banjaluka – Gradiška smeta razvoju Laktaša

“Vlada Srpske je prije deset dana donijela uredbu u skladu sa novim Zakonom o uređenju prostora i građenju i sada postoje svi parametri za sve opštine u Srpskoj, te nema smetnji za provođenje postupka legalizacije”, rekla je novinarima Golićeva, koja je danas razgovarala sa načelnikom opštine Laktaši Milovanom Topolovićem.

Golićeva je istakla da je rok za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata dvije godine i da građani već podnose zahtjeve, te da je velika zainteresovanost građana opštine Laktaši da riješe pitanje bespravno izgrađenih objekata.

Ona je naglasila da inspekcijski organi moraju reagovati na pokušaje izgradnje nelegalnih objekata, ističući da se takvi objekti ruše.

Golićeva je navela da privrednom razvoju opštine Laktaši otežavajuću okolnost stvara činjenica da u postojećem Prostornom planu Republike Srpske postoji pruga od Banjaluke do Gradiške, što predstavlja problem za legalizaciju pojedinih objekata koji se nalaze u tom pružnom pojasu, ali koči i privredni razvoj opštine.

Ona je rekla da je u fazi “sklapanje Prostornog plana Republike Srpske u formi nacrta”, te da grad Banjaluka i opština Laktaši imaju istu inicijativu da se koridor te pruge izmjesti na neku drugu lokaciju.

“Zakivanje Prostornim planom ove pruge bila bi kočnica i već pravi probleme privrednom razvoju opštini Laktaši”, ponovila je Golićeva, ističući da već postoje investitori koji bi gradili u određenim područjima, ali da to ne mogu zbog koridora pruge koji se nalazi u sadašnjem Prostornom planu Srpske.

Ona je istakla da su na današnjem sastanku načelnik opštine Laktaši i njegovi saradnici tražili da se u novom planskom dokumentu nađe mogućnost da se taj pružni koridor briše ili da se izmjesti nekom novom trasom.

Osvrćući se na problem vodosnabdijevanja opštine Laktaši, Golićeva je istakla da je opština opredijeljena da primarnu i sekundarnu vodovodnu mrežu rješeva u dvije faze povoljnim kreditnim sredstvima Evropske investicione banke, koji predviđaju do 40 odsto i grant sredstava za rješavanje ovog problema.

“Oni računaju da će realizacijom druge faze kompletan problem snabdijevanja vodom opštine Laktaša biti riješen”, rekla je Golićeva.

Načelnik opštine Laktaši Milovan Topolović je rekao da na prostoru ove opštine ima oko 2.000 objekata koji nisu legalizovani.

Topolović je pozvao građane da legalizuju objekte, ističući da je Vlada Srpske imala maksimalno razumijevanje prema građanima koji su nelegalno izgradili objekte.

“Opština Laktaši je prva opština u Srpskoj koja je 2002. godine počela izradu prostornog plana i upravo koridor željezničke pruge nas je zaustavio”, rekao je Topolović i dodao da bi taj koridor ugrozio privredni razvoj Laktaša.

Topolović je apelovao na nadležne da pružni koridor izmjeste od urbanog dijela Laktaša.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender