Počinje suđenje Miškoviću

Počinje suđenje Miškoviću

Na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu biće pročitana optužnica Tužilaštva za organizovani kriminal nakon čega će se optuženi izjasniti o krivici i iznijeti svoju odbranu.

Optužnica tereti Miškovića i ostale da su od 2005. do 2010. godine nezakonitim izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili putarska preduzeca za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

Miroslavu i Marku Miškoviću i vlasniku Nibens grupe Milu Đuraškoviću na teret se stavljaju krivična djela za zloupotreba položaja odgovornog lica u saizvršilaštvu i poreska utaja.

Za oba djela zakonom je zaprijećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnica obuhvata i Rista Ristića, Milutina Gaševića, Zorana Mihailovića, Dejana Jevtića, Zdravka Raša i Predraga Filipovića koji se terete za pomaganje u izvršnju krivičnog djela zloupotreba položaja odgovornog lica.

Živojin Petrović i Jadranka Bardić optuženi su za krivično djelo poreska utaja.

Miroslav Mišković je pušten 23. jula iz pritvora koji mu je zamjenjen jemstvom od 12 milona evra u dinarskoj protivvrijednosti, a koje je uplatila njegova kompanija da bi se branio sa slobode.

Njemu je privremeno oduzet pasoš i određena mu je mjera zabrane napuštanja boravišta, uz obavezu javljanja policiji svakog prvog radnog dana u mjesecu.

Iste obaveze ima i njegov sin Marko, kome je 7. avgusta ukinut kućni pritvor pošto je kao garanciju dao lokal vrijedan 3,3 miliona evra.

U kućnom pritvoru je i Đurašković, dok se svi ostali brane sa slobode.

Na suđenju se očekuje prisustvo međunarodnih posmatrača.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender