25. 10. 2021.
Stigla je jesen, vrijeme je za nar

Stigla je jesen, vrijeme je za nar

Stigla je jesen, vrijeme je za nar

Nar asocira na Mediteran i jesen. Bojom i ukusom koji u svom rasponu od “slatkog kao med” do kiselkastog i gorkog, mirisom i izgledom podsjeća na godišnje doba u kome sazrijeva.

Unutrašnjost nara, krvavo crvena, puna je nježnih sočnih zrna, a zaštićena žutim gorkim opnama ovo voće čini jednim od najzdravijih koje se mogu naći u prirodi.

Čuveni domaći sok od šipka je ovde vijekovima sinonim za zdravo i dobrog čuvara od jesenjih i zimskih prehlada i bolesti.

Nar potiče iz Persije. U antičko doba je zbog svojih mnogobrojnih zrna, predstavljao simbol plodnosti. Mnogi su vjerovali kako je baš ovu voćku, Venera boginja ljubavi, poklanjala voljenima.

Sve do renesansnog doba u Evropi se upotrebljavao u medicinske svrhe, a stanovnici istočnih zemalja su ga oduvijek koristili u kuhinji. Danas se gaji u mnogim zemljama. Bogat je vitaminom C i dobar je izvor dijetetskih vlakna. Sadrži 72 kalorije na 100 grama.

nar 2

Kada ga kupujete, birajte onaj koji je tvrd i otprilike veličine jabuke. U frižideru može da stoji duže od dvije nedjelje. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija voćnih salata, kremastih kolača, sladolednog kupa i kolača od sira.

U Indiji i Pakistanu zrna su najčešće dodatak jelima od mesa. Sok nara se koristi u pripremi raznih koktela, ali i raznih umaka. Sirup se dodaje alkoholnim pića i koktelima radi njegove jake boje i komercijalno ga nazivaju grenadine. Možete ga upotrebiti za mariniranje živine, a zrna mogu poslužiti kao ukras.

Djeluje antibakterijski. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je “Escherichia coli” koja uzrokuje bolne infekcije i ozbiljne želudačne tegobe.

Djeluje antikancerogeno. Dokazano je pozitivno dejstvo kod raka dojke, prostate, pluća. Sok ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj.

nar 1

Jača imunitet, pa se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja. U tom kontekstu se spominje punicična kiselina iz sjemenki. Istraživanja pokazuju da punicična kiselina pomaže imunom sistemu i tako osnažuje organizam u odbrani od karcinoma, gojaznosti, ateroskleroze, dijabetesa, srčanih oboljenja i alergijskih reakcija na hranu.

Preporučuje se svim ljudima koji imaju disbalans lipida holesterola u krvi. Kao i sve plodove iz prirode, nar je najbolje jesti u svježem obliku.

Nar možete konzumirati kao sok. Iscjedite sok i koristite ga odmah. U jesenje vrijeme, to je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje.

Preostale koštice nikako nemojte da bacate. Osušite ih i sameljite u blenderu. Prah možete da sačuvate u tegli. Kad jedete jogurt dodajte kašičicu tog praha i dobićete izuzetno zdrav obrok.

Osim toga prah možete dodavati jelima od mesa. To će malo zgusnuti jelo i omekšati meso. U svako slučaju koštice su izuzetno vrijedne i ne bacajte ih.

/Vijesti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender