24. 10. 2021.
Studentima generacije posao i nastavak školovanja

Studentima generacije posao i nastavak školovanja

Četiri studenta generacije, koji su diplomirali u akademskoj 2012/2013. godini su profesor sociologije Nikola Knežević, diplomirani novinar Borislav Vukojević, diplomirani politikolog Jovana Bjelaković i socijalni radnik Brankica Jovetić.

Dekan Fakulteta političkih nauka Nenad Kecmanović istakao je da četiri studenta generacije, osim novčane nagrade i besplatnih postdiplomskih studija na drugom i trećem ciklusu, dobijaju i priliku da od ponedjeljka, 18. novembra, započnu prvi radni odnos.

“Od formiranja Fakulteta planirali smo nagrade za naše najbolje studente. Počeli smo od novčanih nagrada, dopunili ih besplatnim postdiplomskim studijama, a formiranjem Instituta najboljim smo obezbijedili prvi posao, što je u današnje vrijeme veća nagrada nego sve ostalo”, rekao je Kecmanović novinarima.

On je dodao da je ovaj fakultet u praksu proveo princip za koji se svi zalažu i koji je teže ostvariti na širem društvenom planu, ali da treba početi ondje gdje se može.

“Važno je da studenti od prvog dana studiranja znaju šta ih čeka ako budu najbolji. Time se stvara zdrava konkurencija, a rezultat nisu samo najbolji, nego i oni koji su odmah do njih”, naglasio je Kecmanović.

Prema njegovim riječima, problem današnjeg obrazovanja je što nema te zdrave konkurencije i što se studenti zadovoljavaju time da polože ispite, a to je malo.

“Mislim da je ovo jedan od mehanizama da se ta slabost ispravi. Praksa je pokazala da smo u ovih nekoliko generacija dobili jako dobre studente”, poručio je Kecmanović.

On je dodao da je Srpska dobila prvi institut za društvene nauke, koji je fakultetski, ali je otvoren za kadrove iz oblasti srodnih nauka, poput prava, ekonomije i drugih, od kojih se očekuje da se uključe u naučno-istraživački rad.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija rekao je da je na Fakultetu vidio mlade ljude koji imaju ideju, a da je neko njihov rad pratio u kontinuitetu, vidio bi da su najbolji, zbog čega im ovo društvo daje priliku da to potvrde u praksi.

On je dodao da najveći dio akademske zajednice žudi za tim da im neko prizna da su dobro radili i da zaslužuju dalju pažnju.

“Nadam se da će ova pozitivna praksa zaživjeti i na drugim visokoškolskim ustanovama i da će komplatna akademska zajednica biti prosperitetnija”, naveo je resorni ministar.

Najbolji student Odsijeka žurnalistika Borislav Vukojević rekao je da mu je prosjek ocjena 9,86.

“Svi smi smo imali na umu da će nam dobri rezultati omogućiti dalje napredovanje, ali i posao, što je ogroman motiv, pogotovo ako znamo kako je danas doći do posla”, rekao je Vukojević.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender