26. 09. 2021.
Vučić Šojguu: Nećemo u NATO

Vučić Šojguu: Nećemo u NATO

Vučić Šojguu: Nećemo u NATO

Srbija neće pristupiti NATO, ali ni Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbjednosti koja je pod kapom Moskve. Njen cilj je da bude vojno neutralna zemlja.

Kako Novosti nezvanično saznaju, ovo je jedna od ključnih poruka koju je prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić prenio ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu sa kojim se u srijedu sastao u Beogradu.

Gosta iz Moskve, koji uživa veliko povjerenje Vladimira Putina, osim unapređenja saradnje na vojnom polju, interesovalo je i kakve su namjere Beograda prema Sjevernoatlantskoj alijansi.

Vučić je Šojguu poručio da se strateško opredjeljenje Beograda neće mijenjati, jer ga na to obavezuje proklamovana vojna neutralnost.

Ali, ruski zvaničnik je naveo primjer Grčke, gdje je većina stanovništva protiv NATO, a ova država je, ipak, pristupila tom bloku.

Prvi potpredsjednik je na to kategorično uzvratio:

“Budite uvereni da će se političko rukovodstvo Srbije držati svog Ustava i skupštinske deklaracije o vojnoj neutralnosti. Ovaj moj stav ne zavisi od toga da li ga iznosim u Briselu, Vašingtonu ili Moskvi”.

Prema informacijama Novosti, otvaranje ove teme nakratko je zatalasalo otvoren razgovor Vučića i Šojgua, pa se uključio i ambasador Aleksandar Čepurin, koji je svog ministra podsjetio da je upravo srpski vicepremijer lično pogurao ključne sporazume sa Moskvom. Sastanak je, ipak, završen u srdačnoj atmosferi.

Inače, pričalo se i o investicijama u privredu Srbiji, ali i o stanju na KiM. Šojgu je istakao da će Rusija podržavati politiku Vlade i teritorijalni integritet Srbije.

Ova epizoda “iza kulisa” bila je samo nadgradnja zvaničnog protokola tokom kojeg su Šojgu i njegov srpski kolega Nebojša Rodić potpisali sporazum u oblasti odbrane. Tim dokumentom poslije pune decenije i po na potpuno novim osnovama definisani su odnosi oružanih snaga dviju država.

Iako je riječ o krovnom ugovoru, na osnovu koga će biti dogovarani svi ostali vojni sporazumi, već sada je jasno da će njegovi prvi rezultati biti saradnja u oblasti vazduhoplovstva, PVO i kopnene vojske.

Naznaka čvršćeg partnerstva su zajedničke vježbe, ali i najavljeno učešće oklopnih jedinica Vojske Srbije na tenkovskom takmičenju koje se slijedeće godine održava u Rusiji. U planu je i izgradnja jačih veza Generalštaba Vojske Srbije i oružanih snaga Rusije.

“Dokument podrazumeva partnerski odnos bez oscilacija. Srbija želi savremenu vojsku”, rekao je Rodić.

Predsjednik Tomislav Nikolić uručio je Šojguu Orden srpske zastave prvog stepena, zbog naročitih zasluga u razvijanju međunarodnih odnosa i prijateljstva naroda dvijeju država.

/Večernje novosti/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender