21. 10. 2021.
12.000 KM za “tabanje” podloge?

12.000 KM za “tabanje” podloge?

12.000 KM za “tabanje” podloge?

Uz dužno poštovanje prema spomeniku jednog od najzaslužnijih stanovnika ovog grada, pošto će se kroz nekoliko dana na dnevnom redu Skupštine grada naći novi rebalans budžeta kojim su planirane uštede na javnoj rasvjeti, održavanju puteva, zimskoj službi, uređenju i zaštiti vodotoka, održavanju saobraćajne signalizacije, održavanju mostova i propusta, održavanju komunalne opreme, brojni građani se pitaju zašto je sanacija platoa prioritet i zašto se tih 12.000 KM nije uložilo u radove od kojih bi građani imali mnogo više konkretne koristi.

Pogrešno vrijeme za održavanje

Iz gradske uprave je potvrđeno da se oko spomenika u okviru redovnog održavanja grada radi na sanaciji podloge na kojoj je postavljena betonska galanterija.

– Biće sanirana ulegnuća i mjesta na kojima se zadržavala voda. Neće biti zamijene galanterije, biće postavljena ista, a sve se radi u sklopu redovnog održavanja – kažu u gradskoj upravi i dodaju da ne mogu da kažu koliko će radovi koštati, jer se održavanja naplaćuju tek po završenom poslu, odnosno kada se vidi koliki je bio obim radova.

Ipak, kada je riječ o cijeni, ona će prema procjenama stručnjaka iznositi između 10 i 12.000 KM, a i ta cifra naišla je na negodovanje odbornika opozicije koji su saglasni u tome da je izvođenje radova potpuno nepotrebno za ovo vrijeme i da ukoliko grad zaista bude izdvojio toliki novac, samo govori o tome koliko i o čemu zaista brinu.

Odbornik SDS-a Davor Šešić ističe da skoro i ne postoji potez vlasti koji može da ga iznenadi:

– Odbornici SDS-a obilaze mjesne zajednice i u razgovoru sa stanovnicima tih naselja saznajemo za probleme koji ih muče, pa bi tih 12.000 KM potrošili na pravljenje kanalizacije u Vrbanji, trotoara u Zalužanima, rasvjete na Starčevici, dovođenje vode u Obilićevo, pravljenje vrtića… Treba rješavati egzistencijalne probleme celog grada, a ne samo užeg dijela – kaže Šešić.

Bespotreban trošak

Zoran Talić, odbornik PDP-a,smatra da u vrijeme kada se ljudi bore za golu egzistenciju, kada grad nije uspostavio nikakav privredni ambijent niti riješio osnovne probleme u oblasti zapošljavanja, sporta i kulture, sanacija predstavlja bespotreban trošak.

– Nisam protiv sanacije, ali nisam za vrijeme u kojem se radi. Interesuje me ko je na početku radio trg, pa se već mora raditi sanacija. Bolje bi bilo da se taj novac usmjeri na pomoć u opremanju vrtića ili da se bar pripremi teren za gradnju nekog dječjeg igrališta. Novac može biti iskorišten za zdravstvenu zaštitu sportista ili za pokušaj istrebljenja ambrozije u gradu.

Mislim da je trebalo da se sačeka sljedeća godina ili eventualno da se grad solidariše na način da organizuju radne akcije i da se stvori volonterski duh. A isto tako pošto se to nalazi ispred Palate predsjednika, trebalo bi i od predsjedničkog kabineta tražiti da makar delom pomogne realizaciju radova i olakša troškove grada – kaže Talić.

Štednja na mladima

Gradska razvojna agencija, kao jedan od korisnika budžeta grada, nedavno je u saradnji sa Njemačkim društvom za međunarodnu saradnju realizovala projekat “Pokreni svoj biznis”, na kojem su autori tri najbolja rada nagrađeni sa 700, 500 i 300 KM. Upravo iz ovog projekta vidi se apsurd izdvajanja 12.000 KM za sanaciju pločica, kaže jedan od Banjalučana.

– U redu je da se uređuje centar grada i treba. Ako želimo da turisti vide ljepotu grada, ne smijemo da ga zapustimo. Ali ako će se štedeti na mladim mozgovima, javnoj rasvjeti, asfaltiranju ulica, a trošiti na sanaciju pločica, onda je nešto trulo u državi BiH, a pritom ne mislim na njene građane – kaže ovaj Banjalučanin.

/Press RS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender