18. 10. 2021.
Kineska veza: Četvorica pod sumnjom za organizovani kriminal

Kineska veza: Četvorica pod sumnjom za organizovani kriminal

Zaposleni u špediciji “Feniks ĐM”, koji se predstavio kao brat uhapšenog Divića, juče je izjavio kako ne može razgovarati “jer ima puno posla”.

Tokom pretresa izuzeta je dokumentacija, koja će predstavljati materijalne dokaze u budućem krivičnom postupku. U Banjaluci su pretresene firme A KE d.o.o. i “Prirodna odluka”, obje u Ulici braće Podgornika.

Inspektori UIO i SIPA pretresli su juče i firme “Hong fuu” i “Istočni biser” u Karađorđevoj ulici u naselju Lauš, te firmu “Čeny” d.o.o. u Prijedoru. Svim firmama je zajedničko to što su uvozile raznu kinesku robu i to u većim količinama.

“Prilikom uvoza sačinjavali su lažnu dokumentaciju i tako utajili porez na štetu BiH”, kaže izvor blizak istrazi.

Ratko Kovačević, portparol UIO BiH, objasnio je juče da su inspektori izuzeli dokumentaciju iz ukupno šest firmi, pet u Banjaluci i jedne u Prijedoru, te da su uhapšena dvojica špeditera, te uvoznik i posrednik pri uvozu kineske robe.

“Sumnja se u falsifikovanje dokumentacije koja je prilagana kod uvoza robe porijeklom iz Kine u BiH, a sve radi izbjegavanja plaćanja uvoznih dažbina”, naveo je Kovačević.

Podsjetimo, SIPA i UIO BiH su prije nešto više od godinu dana započeli s odlučnom borbom protiv organizovane kriminalne grupe, koja je kroz uvoz kineske robe oštetila budžet BiH za više stotina miliona KM.

U septembru prošle godine, u akciji “Boš”, uhapšeni su Anes Sadiković, nekrunisani car kineske robe u BiH, i još sedmoro njegovih bliskih rođaka. Sadiković i njegovi rođaci su u proteklih šest godina uvezli kinesku robu u vrijednosti od nekoliko milijardi KM, te carinskim malverzacijama oštetili budžet BiH za astronomskih 300 miliona KM.

Izvor “Nezavisnih” otkrio je tada da se u središtu dotad najveće akcije protiv carinske mafije nalaze šleperi kineske robe koji su proteklih godina preplavili tržište BiH. Zanimljivo je da je firma “Eko san”, u vlasništvu Sadikovića, proteklih godina zahvaljujući malverzacijama i vezama u državnim organima postala skoro jedini uvoznik kineske robe u BiH, pa se tako kineski tekstil s oznakom Sadikovićeve firme prodaje u najvećim tržnim centrima širom BiH. Sadiković je tri mjeseca nakon hapšenja pušten iz pritvora uz kauciju od 290.000 KM.

SIPA i UIO BiH su u akciji “Master” u avgustu ove godine uhapsili Sedineta Karića, zvanog Sido, iz Srebrenika i njegovih osam saučesnika, osumnjičenih za višemilionske utaje poreza i prevare pri uvozu kineske robe i tekstila u BiH. Zanimljivo je da je Karić uhapšen na dopustu iz zatvora u Tuzli, gdje je na odsluženju petogodišnje kazne zbog privrednog kriminala.

/Nezavisne novine/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender