Nema širenje dječije paralize

Nema širenje dječije paralize

Specijalista epidemiolog u ovom institutu LJubica Jandrić kaže da je u Srpskoj visok postotak djece koja se vakcinišu protiv dječije paralize i da nema realne osnove da se ovo oboljenje proširi na ove prostore.

Ona kaže da se u Republici Srpskoj vrši vakcinacija djece prema obaveznom kalendaru sa ciljem kontrole ove bolesti.

“Oko 90 odsto djece vakcinisano je protiv dječije paralize, a osim toga svaki slučaj sa sličnim simptomima kod djece do 15 godina se ispituje i kontroliše”, rekla je Jandrićeva.

U članku u medicinskom žurnalu “Lanset” dvojica njemačkih ljekara upozorili su da u Evropi postoji opasnost širenja dječije paralize nakon pojave ove bolesti u Siriji.

Svjetska zdravstvena organizacija potvrdila je pojavu najmanje deset slučajeva oboljenja u Siriji, gdje je program vakcinacije značajno umanjen od 2011. godine kada su počeli oružani sukobi u toj zemlji.

Iako je evropsko stanovništvo vakcinisano protiv dječije paralize, u članku se upozorava da u regionima u kojima je manja pokrivenost programima vakcinacije, poput BiH, Ukrajine i Austrije, ljudski imunitet neće biti dovoljan da spriječi prenos oboljenja.

Izvor : Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender