20. 10. 2021.
Ponekad jednostavno moramo malo da lažemo

Ponekad jednostavno moramo malo da lažemo

Ponekad jednostavno moramo malo da lažemo

Podsticanje bolesne osobe na borbu

Ovo je vjerovatno jedna od najočiglednijih situacija kad bi trebalo da lažemo. U tim momentima je jako važno ohrabriti bolesnu osobu i ne dozvoliti da odustane od borbe za svoj život. Upravo zbog toga smo primorani da lažemo o njegovoj ili njenoj tačnoj dijagnozi.

Odgovori na dečija pitanja

Podizanje djeteta nije lako kad je dete jako radoznalo i ima milion pitanja o svemu što ga okružuje. Uglavnom, postoji mnogo ružnih strana života kojima djeca ne treba da budu izložena, dok su njihovi umovi još osetljivi. Najbolje je da lažete o nekim ružnim stvarima, dok je vaše dete još malo.

Umirenje za vaše roditelje

Vaši roditelji su učinili najviše što su mogli da bi vas podigli i othranili na najbolji mogući način, ali, takođe su svjesni svojih mana i grešaka koje su napravili. Bez obzira na sve, dođe vrijeme kad im treba vaša potvrda o njihovom uspehu. I ovo je jedna od situacija u kojoj bi vjerovatno trebalo da lažete, pustite da prošlost bude prošlost, pa i ako su pravili greške, ne ukazujte im na njih, nego im stavite do znanja da mislite kako su sve savršeno odradili.

Samo nek su prijatelji srećni

I nije baš da uživate u hobijima svojih prijatelja. Ako vaš prijatelj napravi nešto što ga čini srećnim i ponosnim na samog sebe i pita vas za mišljenje, najbolje je da mu ne kažete da baš i niste zainteresovani za njegovo posebno dostignuće i tako ga demorališete. Tada je najbolje da slažete kako mislite da je odradio sjajan posao.

laganje (1)

Jačanje veze

Svaka veza bi trebalo da je zasnovana na poverenju i iskrenosti, ali male bijele laži su nekad najbolji lijepak koji će vas održati zajedno. Ako biste radije da ne lažete partnera, onda je najbolja neutralnost, tj. da nešto prećutite, prije nego da kažete istinu i slomite mu srce. I, naravno, opravdane su samo male bijele laži.

Na samrtnoj postelji

Ovo je definitivno situacija u kojoj treba da lažete, umjesto da kažete apsolutnu istinu, ako će to donijeti mir osobi koja umire, bez obzira šta je u pitanju.

Upoznavanje i druženje preko interneta

Kada se dopisujete s nekim preko interneta, ne poznajete ga dovoljno da bi s tom osobom podijelili sve vaše lične informacije. Ako vas pita za bilo koju informaciju za koju se ne osjećate prijatno da odgovorite, najbolji je način da slažete i to zbog svoje bezbjednosti.

Učinite da se neko oseća srećnim

Ako izgovarajući malu laž nikoga ne povrijeđujete, već naprotiv, neko se zbog nje oseća bolje, onda bi trebalo da lažete. Na primjer, ako je neko zabrinut zbog svog izgleda poslije bolesti, nema ništa loše u tome da mu kažete da izgleda dobro, kad ga sretnete.

Kao što vidite, definitivno postoje situacije u kojima treba da lažemo, ali je važno da te laži neće poremetiti vaše lične interese ili povrijediti nekog drugog. U redu je ponekad malo slagati, ako će zbog toga svijet izgledati bolje i ako će to nekoga usrećiti.

Izvor: zenasamja.me

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender