20. 10. 2021.
Šamponi za konje deklarisani za ljudsku upotrebu

Šamponi za konje deklarisani za ljudsku upotrebu

Šamponi za konje deklarisani za ljudsku upotrebu

Prevodom originalne deklaracije ruskog proizvođača “Veda”, kod ovlaštenog sudskog tumača za ruski jezik, utvrđeno je da je uvoznik u Srbiji na ove proizvode postavio deklaraciju na srpskom jeziku koja nije vjerodostojan prevod originalne i koja suštinski mijenja namjenu proizvoda, što predstavlja obmanu potrošača, saopšteno je iz Inspektorata Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da će dalji uvoz ovih proizvoda sa neodgovarajućim prevodom deklaracije biti spriječen, dok je distributeru naloženo da ove proizvode povuče sa tržišta i da ih prije ponovnog stavljanja u promet deklariše u skladu sa originalnom deklaracijom proizvođača.

“Promet proizvoda za njegu životinja može se obavljati u veterinarskim i poljoprivrednim apotekama pod uslovom da su ispravno deklarisani”, ističe se u saopštenju.

Inspektorat navodi da je apotekama i specijalizovanim prodavnicama zabranjen promet ovih proizvoda jer Zakon o apotekarskoj djelatnosti ne predviđa promet proizvoda za životinjsku upotrebu u ovim objektima.

“Zanimljivo je da je Institut za javno zdravlje Srbije ‘Dr Milan Jovanović Batut’ u Beogradu ove šampone ispitivao kao šampone za kosu i ocijenio ih kao zdravstveno ispravne”, ističe se u saopštenju.

O ovoj pojavi Inspektorat Republike Srpske će obavijestiti nadležnu inspekciju Srbije radi preduzimanja mjera na njenom području djelovanja.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender