25. 10. 2021.
Služen pomen patrijarhu Pavlu

Služen pomen patrijarhu Pavlu

Služen pomen patrijarhu Pavlu

U manastiru Rakovica služen je pomen za poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Pavla, koji je preminuo prije četiri godine.

Liturgiju, a zatim pomen, služio je episkop remezijanski Andrej, pomoćnik patrijarha Irineja.

“Cijeli svoj život posvetio je molitvi i narodu”, rekao je episkop Andrej govoreći o “monahu i duhovnom učitelju” patrijarhu Pavlu za kojeg je rekao da je svoj život shvatao kao pokloničko putovanje.

Episkop Andrej je rekao da je patrijarh Pavle uvijek imao vremena da sasluša probleme drugih i da im pruži pouku, i da nikad nije odustajao od svoje čvrste vjere.

Patrijarh Pavle sahranjen je u manastiru Rakovica po svojoj izričitoj želji, i počiva u porti kraj patrijarha Dimitrija, prvog poglavara obnovljene Patrijaršije.

Takođe, ovdje je sahranjen i junak iz Prvog srpskog ustanka Vasa Čarapić, kao i neki od članova dinastije Obrenović. Tu je i spomen ploča junacima balkanskih ratova.

Izdavački fond Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke objavio je sabrana djela i malu religioznu biblioteku patrijarha Pavla, ali i knjigu -Raspeto Kosovo.

To je svojevrsni zbornik episkopskih godišnjih izvještaja nekadašnjeg vladike raško-prizrenskog Pavla, koji je u Metohiji i na Kosovu bogoslužio 34 ljeta.

U Narodnoj biblioteci Srbije u toku je stručna obrada više od 10 hiljada knjiga izuzetno vrijedne lične kolekcije patrijarha Pavla.

“Biblioteku većinom čine knjige koje su autori i izdavači posvetili patrijarhu Pavlu i pripadaju bioblioteci Patrijaršije Srpske pravoslavne crkve”, kaže koordinatorka Ekspertskog tima Narodne biblioteke Srbije, Dubravka Simović.

/RTS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender