24. 10. 2021.
Srbija neće zaboraviti sjever Kosova

Srbija neće zaboraviti sjever Kosova

Srbija neće zaboraviti sjever Kosova

Srbija nikada neće ostaviti građane iz Kosovske Mitrovice, rekao je premijer Ivica Dačić na mitingu Građanske inicijative “Srpska” i poručio im da ni oni ne smiju ostaviti Srbiju, i da ne smiju ponavljati greške iz istorije koje su dovodile do raseljavanja.

Premijer Dačić pozvao je građane da izađu na ponovljene lokalne izbore u nedjelju i tako pokažu jedinstvo, jer je to, dodao je, jedini put do Zajedice srpskih opština, ali i jedini način da se odbrani Srbija i da nastavi da pomaže Srbima s Kosova.

Premijer je poručio da Srbija ne može da se brani puškama i tenkovima već samo jakim političkim vezama i pametnim odlukama.

“Morate da shvatite, da nam pomognete da biste sebi pomogli, da možemo da vam pomažemo i dalje. Lako je donijeti odluku tvrdoglavo i udarati glavom u zid. Naš cilj nije da lupamo glavom o zid već da ga srušimo. Zato morate da izađete na izbore”, rekao je Dačić pred 5.000 okupljenih građana.

dacic 1

Izlazak na izbore nije da bi se pomoglo Prištini i kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, već zato što je to jedini način da Srbi na Kosovu imaju vlast koju ne priznaje jedino Beograda, već i Prištine, “a što je najvažnije i međunarodna zajednica, jer bez njihovog priznanja ne možemo ništa da uradimo”.

“Napravite izbor da bude u srpskom interesu. Važno da Srbi budu jedinstveni, da zaboravimo razlike između političkih partija i da treba da imamo najjaču političku partiju na Kosovu, a to je Srpska partija”, rekao je Dačić.

SRBIЈA SE BRANI POBЈEDOM NA IZBORIMA

Ovdje je riječ o odbrani interesa Srbije, a ne o tome kako izdati te interese, naveo je Dačić.

“Danas se Srbija ne brani više puškom, moramo da je branimo pobjedom na izborima. Dosta je bilo poraza na izborima i svim drugim stvarima na Kosovu. Ajde, korak po korak, pobjeda na izborima, konstituisanje Zajednice srpskih opština, naših organa, policije, pravosuđa…Od 1999. Srbija je prisutna, ali iz Beograda. Nama treba srpski centar vlasti ovde na sjeveru, u Kosovskoj Mitrovici”, naveo je premijer.

Imamo jedan cilj, istakao je premijer, a to je da osvojimo više glasova nego albanski i bošnjački kandidat.

“Glasajte da možemo da imamo i dalje tu arteriju, odnosno venu saradnje sa Beogradom, da ljudi mogu da rade, primaju platu, penzioneri penzije, da vi odlučujete kako ćete dalje da živite. Srbija je i dalje na Kosovu i neće otići. Hoću da poželim sreću srpskoj stvari, srpskom interesu na Kosovu i našem jedinstvu. Partija je mnogo, ali Srbija i srpski interes je samo jedan”, zaključio je Dačić.

Osim Dačića u Kosovskoj Mitrovici borave i ministarka Zorana Mihajlović i ministar Aleksandar Vulin.

Ministarka energetike Zorana Mihajlović pozvala je građane Kosovske Mitrovice da u nedjelju izađu na ponovljene lokalne izbore, poručivši da je to jedini način da sačuvaju radna mjesta.

Mihajlović je, obraćajući se prisutnima, rekla da će Zajednica srpskih opština biti formirana, jer je to pravi način da se više povežemo i da imamo radna mjesta koja nam trebaju.

“Ne treba nam bojkot. Oni koji pozivaju na bojkot su protiv nade. Mora se izaći na izbore jer je to jedini način da sačuvamo radna mjesta”, poručila je Mihajlovićeva.

Miting se priprema od ranih jutarnjih časova. Sa centralnog gradskog trga Šumadija uklonjeni su putnički automobili koji su bili parkirani, bina je natkrivena specijalno za ovu priliku, a policija je zatvorila sve prilazne ulice.

U sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice vidljivo je pojačano prisustvo pripadnika kosovske policije.

Na centralnom gradskom trgu stacionirano je jedno vatrogasno vozilo, a kroz grad se mogu vidjeti i mobilne patrole KFOR-a. Kosovska Mitrovica je izljepljena plakatima Građanske inicijative “Srpske”.

/RTS/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender