20. 10. 2021.
Dejton – dobar okvir

Strukturalni dijalog da promijeni format učesnika

“Organi pravosuđa primjenjuju zakone u BiH, a predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH, Suda i Tužilaštva BiH nisu tu da brane svoje lične ili grupne interese, već treba da se organizuju onako kako zakonodavac u skladu sa evropskim standardima i pravilima treba da uredi cijeli sistem”, rekao je Radojičić novinarima u Banjaluci.

On je podsjetio da unutar BiH nema političke saglasnosti u vezi sa pravcima promjena u pravosuđu BiH, jer Srpska ima vrlo različita mišljenja u vezi s tim šta treba da radi Sud i Tužilaštvo BiH, VSTS BiH, entiteti i nivo BiH.

“Tu postoji veliki nivo neslaganja i mislim da će trebati prilično vremena da se napravi, ako bude uopšte moguće, dogovor o novom sistemu pravosuđa u BiH”, istakao je Radojičić.

Radojičić je napomenuo da Srpska insistira na krupnoj reformi pravosuđa u BiH, koja se ne može riješiti kozmetičkim premještanjem nekoliko članova u jednom ili dva zakona.

On je podsjetio da je jedna od primjedbi Republike Srpske bila da su u samom strukturalnom dijalogu prenaglašenu ulogu dobili predstavnici institucija Suda, Tužilaštva BiH i VSTS-a BiH, koji bi trebalo da budu objekat i predmet promjena.

“Zbog njih je u najvećoj mjeri i započela sva `gužva` u vezi sa pravosuđem u BiH prvo zbog uspostavljanja, a zatim i funkcionisanja i načina njihovog rada”, zaključio je Radojičić.

U Banjaluci je 11. i 12. novembra održana šesta runda strukturalnog dijaloga o reformi pravosuđa između BiH i EU.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender