UN  izvještaj -Napredak osujećen sukobima u Federaciji

UN izvještaj -Napredak osujećen sukobima u Federaciji

UN izvještaj -Napredak osujećen sukobima u Federaciji

“Političke podjele u FBiH, posebno između bošnjačkih stranaka, nastavile su da blokiraju ovdašnji politički napredak. Od sloma u vladajućoj koaliciji u FBiH, maja 2012. godine, FBiH nije bila u mogućnosti da rekonstruiše svoju vladu. Ovo je ostavilo Vladu FBiH u neprekidnom stanju sličnom paralizi”, navodi se u dijelu izvještaja koji se odnosi na političku situaciju u FBiH i BiH.

Srpska podsjeća da su sa tim saglasne i ocjene iz Izvještaja Evropske komisije za ovu godinu, objavljenog 16. oktobra, u kome se navodi da je neuspjeh rekonstrukcije “rezultirao dugotrajnim političkim zastojem”.

“Situacija u vezi sa sudskim postupkom koji se tiče rekonstrukcije je, prema navodima Izvještaja o napretku, ‘paralisala funkcionisanje FBiH’. Tekuća politička kriza u FBiH preokupira rukovodstvo političkih stranaka iz FBiH, stavljajući u nepovoljan položaj napredak na nivou BiH. Kako navodi Izvještaj, neuspjeh rekonstrukcije ‘doprinio je fragmentaciji politike na svim nivoima”, napominje Srpska u svom izvještaju.

U dokumentu se ističe da su se problemi iz FBiH prebacili na nivo BiH kada je riječ o veoma bitnim pitanjima, poput uspostavljanja mehanizma koordinacije, provođenja odluke “Sejdić-Finci”, te pitanja državne i vojne imovine.

“Preostala neriješena pitanja u vezi sa mehanizmom koordinacije su stvari koje moraju biti riješene u FBiH, a odnose se na poziciju i ulogu kantona u mehanizmu koordinacije”, ističe Srpska.

U izvještaju se dodaje da, iako su svi politički akteri u FBiH saglasni da, u skladu sa njihovim ustavnim nadležnostima, kantoni, takođe, imaju veliku odgovornost u procesu evropskih integracija, između hrvatskih i bošnjačkih političkih aktera i dalje postoji otvoreno pitanje na koji način obezbijediti učešće kantonalnih predstavnika u procesu koordinacije.

“Takođe, najviši politički rukovodioci BiH nedavno su konačno postigli napredak u provođenju odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu ‘Sejdić-Finci protiv BiH’, ali ostaju otvorena pitanja koja bošnjačke i hrvatske političke stranke treba da riješe”, navodi se u dokumentu.

S tim u vezi, Srpska upozorava da BiH rizikuje sankcije ukoliko se odgađanje provođenja nastavi, tako da je od suštinske važnosti za rukovodstvo FBiH da hitno riješi preostale razlike.

Republika Srpska podsjeća da je dugo zastupala jednostavno rješenje za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda koji predstavljaju Republiku: jednostavno eliminisati sve nacionalne kvalifikacije.

“Funkcionerima koji predstavljaju FBiH, Srpska je godinama slala jasnu poruku da će prihvatiti svako rješenje koje dogovore bošnjačke i hrvatske stranke. Ipak, bošnjačke i hrvatske političke stranke iz FBiH nisu bile u stanju da se dogovore kako izabrati članove Predsjedništva i Doma naroda iz FBiH”, navodi se u dokumentu i ističe da će Srpska – kada bošnjačke i hrvatske stranke nađu rješenje za ovo pitanje – podržati njihov dogovor i odluka “Sejdić-Finci” će biti pravovremeno provedena.

U izvještaju se navodi i da je postizanje rješenja za dugotrajni spor oko raspodjele državne i vojne imovine bilo dugo onemogućeno odbijanjem najvećih bošnjačkih stranaka da provedu rješenje koje su dogovorile, ali da su početkom oktobra lideri SNSD-a i SDP-a, nakon što je bošnjački SDP prihvatio da se pitanja državne i vojne imovine rješavaju istim aktom, postigli dogovor o implementaciji političkih principa iz marta 2012. godine.

“Taj dogovor artikulisan je u formi prijedloga zakona, čije se usvajanje u redovnim procedurama pred izvršnim i zakonodavnim zajedničkim organima BiH očekuje u narednim danima”, navodi se u izvještaju, uz napomenu da druga vodeća bošnjačka partija – SDA ostaje snažno protiv takvog rješenja.

Izvor: Agencije

 

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender