25. 10. 2021.
Za pripremu auta za zimu minimum 500 KM

Za pripremu auta za zimu minimum 500 KM

Za pripremu auta za zimu minimum 500 KM

Iz Auto-moto saveza Republike Srpske naglasili su da je kazna za neposjedovanje zimske opreme 40 maraka.

Dodaju da kada je riječ o potpunoj zimskoj opremi za automobile, vozači moraju da posjeduju zimske pneumatike na sva četiri točka sa oznakom MS, M+S ili M&S sa znakom snježne pahuljice i odgovarajuće lance. Teretna vozila i autobusi, pored zimskih pneumatika i lanaca, u gepeku moraju imati vreću sa pijeskom i lopatu.

– Ako imaju ljetne gume, dubina gazećeg sloja mora da bude najmanje četiri milimetra i da posjeduju lance koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova, ističu u Auto-moto savezu RS.

U banjalučkom auto-servisu “Žiguli” rekli su da je posljednjih dana povećan broj vozača koji žele da postave zimske gume, promijene permant i ulje.

– Postavljanje novih guma na sva četiri točka, mijenjanje permanta i filtera na prosječnom automobilu košta oko 500 maraka – kazao je automehaničar Milorad Moravac i dodao da najjeftinija nova guma košta oko 70 maraka, a najskuplja i do 200 KM.

U banjalučkoj kompaniji “Božić”, koja se bavi nabavkom i mijenjanjem zimskih guma, kažu da je potražnja za polovnim gumama mnogo veća nego za novim, jer su dvostruko jeftinije.

– Jedna polovna zimska guma košta od 25 do 60 maraka, a cijena zavisi od vrste i proizvođača – rekli su u “Božiću” i dodali da vozači najčešće postavljaju dvije zimske gume na vučne točkove.

Banjalučanin Goran Marjanović, koga smo zatekli u jednom od auto-servisa, kaže da je svog motornog ljubimca pripremio za zimu.

– Zimske gume sam postavio na sva četiri točka, promijenio permant, provjerio ulje i filtere i spremno dočekujem zimu – rekao je Marjanović i dodao da svi vozači treba da se pridržavaju ovih pravila iz bezbjednosnih razloga.

Akcija

Auto-moto savez RS u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom saobraćaja i veza i Agencijom za bezbjednost saobraćaja do 22. novembra sprovodi akciju “Bezbjedna vožnja u zimskim uslovima”.

– To je besplatna kontrola ispravnosti uređaja na motornim vozilima i pripremljenosti za vožnju u zimskim uslovima. U saradnji sa Rafinerijom ulja Modriča i “Dunav osiguranjem” vozačima dijelimo besplatno permant – rekli su u AMS RS.

/Glas Srpske/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender