16. 10. 2021.
135. godina od smrti Đure Jakšića

135. godina od smrti Đure Jakšića

135. godina od smrti Đure Jakšića

Kako je najavljno iz muzeja, u Muzeju-rodnoj kući čuvenog slikara i pjesnika, biće promovisana i priča “Devojka u plavom” autora Vanje Čabrilo, koja je insipirisala Stanojeva da naslika mladog Jakšića i Milu Popović, lijepu konobaricu iz krčme “Kod belog krsta” u Kikindi, neostvrenu pjesnikovu ljubav.

Upravo toj djevojci Jakšić je posvetio antologijsku pesmu “Mila”, kao i remek djelo svog slikarstva – “Devojka u plavom”.

Srpski slikar, pjesnik, pripovjedač, dramski pisac, učitelj i boem rođen je 8. avgusta (27. jula po julijanskom kalendaru) 1832. godine u Srpskoj Crnji, u Banatu, u svešteničkoj porodici.

Otac ga upisuje u trgovačku školu iz koje bježi tri puta i na kraju upisuje nižu gimnaziju u Segedinu. Poslije završene osnovne škole u Srpskoj Crnji i niže gimnazije u Segedinu (danas Mađarska), odlazi u Temišvar (danas Rumunija) da uči slikanje.

Uoči revolucionarne 1848. godine bio je student umjetničke akademije u Pešti, ali je zbog revolucionarnih događaja morao da je napusti.

Vrativši se u rodni kraj produžio je da uči slikarstvo u Bečkereku kod Konstantina Danila čuvenog slikara tog doba, tražeći sopstveni umetnički izraz i produbljujući svoja znanja, između ostalog i njemačkog jezika.

Stalno je živio u oskudici, i teško je izdržavao svoju brojnu porodicu. Pritisnut porodičnim obavezama i dugovima, sklon boemiji, bolestan, Đura Jakšić se potucao kroz život.

Razočaran u ljude i život, nalazio je utjehu u umjetničkom stvaranju, pjesničkom i slikarskom. U Srpskoj Crnji se, u njegovoj rodnoj kući koja je spomenik kulture, nalazi muzej posvećen ovom velikom umjetniku otvoren 1980.

Smrt ga je zatekla na položaju korektora Državne štamparije u Beogradu 16. novembra 1878. godine (po julijanskom kalendaru). Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender