20. 10. 2021.
Cilj ekonomske politike povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti

Cilj ekonomske politike povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti

Cilj ekonomske politike povećanje privredne aktivnosti i rast zaposlenosti

Predstavljajući radnu verziju ovog dokumenta na konferenciji za novinare u Banjaluci, Cvijanovićeva je naglasila da je među ciljevima i borba protiv kriminala i korupcije, uz postojanje pravednog i efikasnog pravosuđa.

“Tu su i stabilnost javnih finansija i stvaranje uslova za smanjenje nelikvidnosti u privredi, poboljšanje položaja svih kategorija društva, unapređenje finansijskog sektora, te evropske integracije i jačanje regionalne saradnje”, rekla je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, mjerama ekonomske politike treba, prvenstveno, obezbijediti rasterećenje privrede, ali i unaprijediti cjelokupan ambijent, da se uvaže zahtjevi socijalnih partnera, ali i različitih grupacija društva.

“Poboljšanja koja će donijeti te mjere treba da se reflektuju na ukupan društveni ambijent. To nisu mjere koje treba da podrže poslodavca, nego privredu, a to znači one koje su uposleni u privredni, odnosno društvo u cjelini”, navela je premijer Srpske.

Cvijanovićeva je precizirala da je novost u 2014. godini uvođenje neoporezivog dijela dohotka od 150 KM. “To je dobra mjera, jer podrazumijeva pomoć svakome ko privređuje i treba da isplati platu. Ona daje podršku bez obzira da li ste mali ili veliki i kojoj se vrstom privređivanja bavite”, rekla je Cvijanovićeva.

Druga mjera, koja je jasno pozicionirana u ovom dokumentu, a usmjerena je na rasterećenje privrede, jeste reforma procesa fiskalizacije, koja se posebno odnosi na male privrednike, preduzetnike i zanatlije.

Sve ove mjere pratiće nova zakonska rješenja kada je riječ o porezu na dohodak, o multilateralnoj kompenzaciji, te o fiskalnoj odgovornosti.

“U programu našeg rada biće i zakon o naknadama za korištenje prirodnih resursa u svrhu proizvodnje električne energije, u smislu da će naknada za korištenje prirodnih sredstva biti povećana sa 0,03 i 0,05 na 0,06 i 0,10 odsto”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, rasterećenja privrede ne nose nikakva opterećenja na drugoj strani, odnosno nema povećanja poreskih stopa, uvođenja drugih poreza, kao što je to slučaj u zemljama okruženja.

Ona je dodala da su projekcije takve da se nastavljaju pozitivni trendovi rasta izvoza, rasta industrijske proizvodnje, čak i više nego u ovoj godini.

“Vlada Srpske je uspjela da obezbijedi povećanje penzija, kao i vraćanje plata za pet odsto. Uprkos svim najavama kako budžet ne funkcioniše, pokazali smo da je budžet apsolutno stabilan, da redovno izvršavamo svoje obaveze, a tako će i ostati”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da će cilj ekonomske politike u oblasti evropskih integracija biti jačanje pozicije Srpske, u skladu s njenim ustavnim nadležnostima.

“Kada je riječ o regionalnoj saradnji, dominantna tačka ostaje saradnja sa Srbijom, kao i jednaka posvećenost projektu `Podrinje`, koji će se provoditi cijeli niz godina i koji će omogućiti da se neki projekti dovrše i pokrenu novi”, pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je dodala da se trenutno najviše radi na projektima infrastrukture, te da su u planu energetski i turistički projekti, kao i omogućavanje jednakog pristupa zdravstvenim uslugama sa obje strane rijeke Drine.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender