16. 10. 2021.
Krajnje vrijeme da se odustane od poglavlja sedam

Krajnje vrijeme da se odustane od poglavlja sedam

Krajnje vrijeme da se odustane od poglavlja sedam

“Član 39 Povelje UN dozvoljava da Savjet bezbjednosti preduzme određene mjere ‘da bi se održavali ili uspostavili međunarodni mir i bezbjednost’ ako je utvrdio ‘postojanje prijetnje miru, narušavanje mira, ili akt agresije’.

Јednostavno ne postoji činjenični dokaz da situacija u BiH ispunjava bilo koji od ovih uslova za primjenu poglavlja sedam”, ističe se u dijelu izvještaja koji se odnosi na bezbjednosnu situaciju u BiH.

Srpska podsjeća da je na posljednjem sastanku Savjeta bezbjednosti o BiH, od 14. maja, postignut konsenzus koji postoji na svakom sastanku ovog tipa – da je bezbjednosna situacija u BiH “mirna i stabilna”.

“Međunarodno priznanje duboko ukorijenjenog mira u BiH jača svakom godinom nastavka stabilnosti. Ipak, ponekad oni koji žele da nastave međunarodno prisustvo u BiH, koje ima tešku ruku, pokušavaju, neuvjerljivo, da pripišu zasluge za mirnu i stabilnu situaciju veoma maloj EUFOR Altea misiji, koja je još u BiH.

Ali, već dugo su domaće institucije, a ne strane snage, one koji osiguravaju dugotrajni mir u BiH”, ističe se u dokumentu.

Republika Srpska podsjeća da je i zamjenik stalnog predstavnika Francuske Martin Briens rekao na sastanku Savjeta bezbjednosti UN 14. maja da je bezbjednosna situacija na terenu mirna i stabilna, “za šta su u potpunosti zaslužne institucije BiH”.

Briens je naglasio da su vlasti u BiH “oduvijek bile sposobne da osiguraju bezbjednost, i prema tome, ne trebaju evropsko vojno prisustvo u tu svrhu, kao što se uobičajno podsjeća u izvještajima operativnog komandanta /EUFOR Altea/”.

“Briens je primijetio ‘da je rekonfiguracija operacije Altea predvođene snagama EU, koja je proizvod mirnog i stabilnog okruženja, otvorila mogućnost smanjenja stacioniranih snaga na 600 osoba i da ih fokusira na trening i izgradnju kapaciteta’.

Naglasio je da ‘Savjet bezbjednosti UN mora prepoznati tu promjenu, prirodu EUFOR Altea-e, u jesen, kada bude ocjenjivao ulogu misije”, podsjeća se u izvještaju Srpske.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender