Naučite osnove mediteranske kuhinje

Ako želite da izgubite kilograme i osjećate se zdravije i energičnije, slijedite nekoliko uputstava o ishrani kojih se pridržavaju Grci, čuveni po svojoj dugovječnosti.

Jedite ribu dva puta nedjeljno

2

Riba i morski plodovi osnova su mediteranske ishrane, naročito masnije vrste poput sardina. Prirodno bogate omega 3 masnim kiselinama, ribe su naročito korisne po kardiovaskularni sistem, funkcionisanje mozga, nervnog sistema i ošti rast i razvoj.

Uživajte u siru i jogurtu, ali umjereno

3

Unos zasićenih masti treba ograničiti, a onda kada ih uzimate, neka to budu jogurt i feta sir i to u malim količinama.

Ove mliječne prerađevine sadrže bakterije koje su korisne za crijeva.

Obavezna su dva obroka sa mahunarkama nedjeljno.

Mahunarke poput pasulja, boranije i sočiva, odličan su izvor proteina, dijetalnih vlakana i zasićenih masti. Kombinovanje mahunarki sa integralnim žitaricama daće vašem tijelu potrebne aminokiseline, gradivne elemente proteina.

Jedite meso, ali pomalo

4

Proteini životinjskog porijekla odličan su izvor aminokiselina, ali sadrže zasićene masti. Dovoljno je jesti male porcije i to povremeno, a trudite se da birate samo nemasne dijelove. Izbjegavajte prerađevine poput kobasica.

Uživajte u integralnim žitaricama

5

Integralne žitarice odličan su izvor dijetnih vlakana koja su ključna za zdravo varenje. Vlakna snižavaju nivo „lošeg“ holesterola i smanjuju vjerovatnoću za bolesti crijeva.

Pijte vino

6

Vino je neizostavni dio mediteranske ishrane. Crveno je naročito dobro, jer je bogato resveratrolom, važnim antioksidansom koji smanjuje začepljenja krvnih sudova.

Navalite na svježe voće

7

Citrusi poput narandži i limuna jačaju imunitet i pomažu apsorpciju gvožđa iz zelenog lisnatog povrća. Slično tome, voće plavo-ljubičaste boje, poput borovnica, smanjuje rizik od srčanih bolesti zbog korisnog antioksidansa atocijanina.

Slatkiši dolaze u obzir

8

U slatkišima možete uživati povremeno, a kada ih poželite, odlučite se za poslastice od tamne čokolade, koja je prepuna polifenola.

Dodajte povrće i začine svakom obroku.

10

Uvijek poslužite mješavinu povrća i začina uz obrok, kako biste dobili dozu antioksidanasa poput polifenola i karotenoida, koji se nalaze uglavnom u zelenom lisnatom povrću. Slično tome, likopen koji se nalazi u paradajzu, efikasan je u borbi protiv slobodnih radikala.

Koristite maslinovo ulje

9

Mononezasićene masnoće poput maslinovog ulja u vašem obroku pomažu snižavanju nivoa „lošeg“ holesterola i smanjuju rizik od srčanih bolesti. Maslinovo ulje koje pripada toj grupi je neizostavno u mediteranskoj kuhinji.

/bodyandsoul.com.au/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender