22. 10. 2021.
Pomen žrtvama saobaćajnih nezgoda

Pomen žrtvama saobaćajnih nezgoda

Pomen žrtvama saobaćajnih nezgoda

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović istakao je da je na putevima Srpske prošle godine poginulo 140 lica, dok je 2.820 osoba teže ili lakše povrijeđeno.

“Za devet mjeseci ove godine smrtno su stradala 104 lica. Saobraćajne nesreće nisu statistika, iza svih ovih brojki stoji neko naš, prijatelji, poznanici, sugrađani”, rekao je Radović novinarima u Banjaluci povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda.

Prema njegovim riječima, ovo je prilika da se javnost prisjeti svih stradalih u saobraćajnim nesrećama. “Narodna skupština Republike Srpske usvojila je ove godine Strategiju bezbjednosti saobraćaja, a u toku je izrada programa bezbjednosti saobraćaja kojim je predviđeno niz mjera koje treba da urade svi nadležni za bezbjednost na putevima”, naveo je Radović.

On je podsjetio da su prije desetak dana podijeljene prve licence za provjerivače bezbjednosti puteva, koji treba da pristupe analizi najopasnijih mjesta, gdje se događa najveći broj saobraćajnih nezgoda, s ciljem prevencije u budućnosti.

“Moramo više raditi na edukaciji mladih, jer oni najviše stradaju i najviše izazivaju saobraćajne nesreće. Riječ je o mladima od 21 do 30 godina. Stupili smo u kontakt sa Omladinskim savjetom Srpske i studenstkim organizacijama, kako bi svi dali doprinos smanjivanju nesreća”, naglasio je Radović.

On je dodao da ni tehnička ispravnost vozila na putevima u Srpskoj nije na zadovoljavajućem nivou, te da se ne zna u kojoj je mjeri hitna pomoć efikasna i kako se pruža pomoć povrijeđenima.

“U svim segmentima moramo uraditi mnogo toga, ali ulaganje u bezbjednost saobraćaja nije trošak nego dobra investicija”, poručio je Radović.

Na banjalučkom Trgu Krajine radnici AMS-a sutra će dijeliti letke i prislužiti svijeće, od kojih će biti formiran broj 140, koliko je bilo poginulih u saobraćajnim nesrećama u Srpskoj u prošloj godini.

Predstavnici moto-klubova izložiće motocikle da bi skrenuli pažnju na stradanje ove kategorije učesnika u saobraćaju, dok će predstavnici Crvenog krsta izvesti pokazne vježbe pružanja prve pomoći, najavljeno je iz AMS-a Srpske.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender