17. 10. 2021.
Raznobojna hrana u borbi protiv raka

Raznobojna hrana u borbi protiv raka

Raznobojna hrana u borbi protiv raka

Crvena hrana protiv raka pankreasa i jajnika

Studija sprovedena na 13 hiljada žena je pokazala da je paradajz veoma efikasan u borbi protiv raka jajnika. Žene koje jedu pola činije paradajza najmanje pet puta nedjeljno, smanjuju rizik od nastanka raka jajnika za 60 odsto. Druga, kanadska studija je pokazala da paradajz takođe značajno smanjuje rizik od raka pankreasa. To ljekovito svojstvo paradajzu daje likopen, koji se takođe nalazi i u paprikama i crvenom bobičastom voću.

Narandžasta hrana protiv raka želuca i dojke

Beta karoten, koji daje karakterističnu narandžastu boju mrkvi i bundevi, ima antikancerogeno dejstvo u želucu tako što neutrališe ćelije raka. Kafeinska kiselina, organska materija koja se nalazi u mrkvi, može usporiti razvoj ćelija kancera dojke.

Žuta hrana protiv raka želuca i jednjaka

Citrusno voće, poput limuna, bogato je vitaminom C i ima preventivno dejstvo na gotovo sve vrste raka, naročito želuca, grla, usta i debelog crijeva. Ovo voće je takođe bogato flavonoidima, koji usporavaju rast ćelija raka i vrše detoksikaciju organizma.

Zelena hrana protiv raka jajnika, dojke i pluća

Postoji mnogo istraživanja koja dokazuju ljekovita svojstva kelja, karfiola, brokolija, spanaća, kupa i ostalog zelenog povrća, koje djeluje preventivno na rak želuca, jajnika, dojke, debelog crijeva i pluća. Ovo povrće je bogato glukozinolatima, materijom koja štiti od nastanka i rasta ćelija raka. Takođe su bogate vitaminom K, koji sprečava nastanak dijabetesa, a samim tim i smanjuje rizik od nastanka raka pankreasa.

Hrana neutralne boje protiv raka želuca, jajnika i debelog crijeva

Pečurke, bijeli i crni luk, spadaju u namirnice koje smanjuju rizik od nastanka raka želuca. Alicin, sastojak koji se nalazi u bijelom luku ima antimikrobni i antioksidansni efekat. Ovaj ljekovit sastojak se ispušta kada se luk siječe, gnječi i žvaće. Da biste povećali blagotvornost bijelog luka, sačekajte desetak minuta nakon sjeckanja pa ga onda kuvajte.

Polifenoli koji se nalaze u luku sprečavaju rast ćelija raka debelog crijeva. Žene koje često konzumiraju povrće neutralne boje izložene su manjem riziku da obole od raka jajnika. Prečurke su bogate vitaminom D, koji takođe preventivno djeluje na nastanak raka jajnika.

/stvarukusa.rs/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender