23. 09. 2021.
Rusija predala nosač aviona

Rusija predala nosač aviona

Rusija predala nosač aviona

Ceremoniji primopredaje broda u arktičkoj luci Severodvinsk su prisustvovali zamjenik premijera Rusije Dmitrij Rogozin i indijski ministar odbrane A. K. Entoni, javlja AFP.

Nosač aviona Admiral Gorškov, koji je bio u sovjetskoj floti od 1987. godine, sada je dobio ime Vikramaditja, po jednom indijskom vladaru.

Ugovor o modernizaciji tog broda za potrebe Indije je potpisan 2004. godine. Cijena radova je bila određena na 771 milion dolara, a njihov završetak predviđen za 2008.

Rusi, koji su najveći snabdjevači Indije oružjem su, međutim, prema pisanju indijske štampe više puta odlagali isporuku broda, a cijena njegovog renoviranja je porasla do 2,3 milijarde dolara.

Renovirani nosač aviona nosivosti 44.500 tona, je dugačak 284 metra i može da ponese 30 letjelica, uključujući i borbene avione MIG-29K. Predviđeno je da ima 1.600 članova posade. Vikramaditja će biti drugi nosač aviona u indijskoj floti.

Rusko kašnjenje u isporuci ovog broda bi moglo da ugrozi izglede te zemlje u pogledu budućih isporuka oružja Indiji, koja se u posljednje vrijeme na tom polju sve više okreće drugim snabdjevačima – Izraelu, Francuskoj, Britaniji i SAD.

U avgustu je, inače, uz dok luke u Mumbajiu eksplodirala jedna indijska podmornica ruske proizvodnje, pri čemu je poginulo 18 članova posade.

Foto: Ilustracija
/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender