22. 10. 2021.

Ispuniti preduslove za nesmetano održavanje opštih izbora

SNSD smatra da izmijenjeni Izborni zakon BiH, osim usklađivanja sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske, treba da bude usklađen i sa odlukom “Sejdić-Finci”.

Savićeva je na konferenciji za novinare u Zvorniku rekla da je još i važnije usklađivanje Izbornog zakona BiH sa Izbornim zakonom Republike Srpske, koji je pretrpio određene izmjene, tako da je, umjesto dosadašnjih šest, predviđeno devet izbornih jedinica za Narodnu skupštinu Srpske.

“SNSD smatra da bi se usklađivanjem Izbornog zakona BiH sa navedenim dopunama otklonile sve formalne prepreke za nesmetano održavanje opštih izbora 2014. godine”, istakla je Savićeva, podsjećajući da je ovo jedna od tema koju SDS koristi za obmanjivanje javnosti, prije svega, u pravcu stvaranja mišljenja da su vladajuće partije u BiH – SNSD i SDP protiv održavanja izbora 2014. godine.

Podsjetivši da je SDS pokrenula inivcijativu u parlamentu BiH za izmjene Izbornog zakona BiH i njegovo usklađivanje sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji Republike Srpske na osnovu odluke Ustavnog suda BiH, Savićeva je rekla da je SDS samo formalni predlagač, a da je sam prijedlog “napisan u nekim stranim ambasadama i kancelariji OHR-a”.

Ona je navela da SDS nastavlja da obmanjuje javnost i sa prijedlogom odluke o referendumu sa pitanjem da li građani Srpske smatraju da je Republici potreban zakon o ispitivanju porijekla imovine.

“Republika Srpska već ima zakonsku regulativu iz ove oblasti, a SDS zapravo i ne želi istinski donošenje ovog zakona, jer bi imao problema njegovom primjenom, prije svega, u sopstvenim redovima”, napomenula je Savićeva.

Ona je ocijenila da je cilj takve priče isključivo politička promocija i stvaranje privida da se samo SDS zalaže za borbu protiv kriminala i korupcije.

“SDS je pokazala na koji način se bori pritiv kriminala i korupcije, između ostalog, u procesu provođenja privatizacije preduzeća u Srpskoj kada su na desetine hiljada građana ostale bez posla, a preduzeća potpuno uništena. Od tog sramnog procesa privatizacije privreda Srpske se još nije oporavila”, navela je Savićeva.

Ona je podsjetila da su u vrijeme vladavine SDS-a pomilovana lica koja su optužena za najteža krivična djela i označena kao vođe najvećih i najopasnijih kriminalnih grupa, ne samo u BiH, nego i u regionu, te dodala da sve to pokazuje na koji način se SDS zaista bori protiv kriminala i korupcije.

Savićeva je kao posebno loše istakla stanje u lokalnim zajednicama gdje je nakon lokalnih izbora opozicija u sastavu SDS-PDP-NDP preuzela vlast.

“Nekoliko tih opština kreditno se zadužuju mimo zakonom predviđenih procedura i bez pribavljanja obavezne saglasnosti od Ministarstva finansija Republike Srpske”, rekla je Savićeva, navodeći primjer neizdvajanja sredstava iz opštinskih budžeta za mlade, za podsticaje zapošljavanju, socijalne kategorije, te odnos prema medijima.

Izvor: Agencije

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender