23. 09. 2021.
Bomba na Tačijeve prostorije

Izbori u Kosovskoj Mitrovici

U skladu sa Posebnim planom mjera bezbjednosti, koji su prije nekoliko dana utvrdile Kosovska policijska služba, Kfor i Euleks, ulicama sjevernog dijela grada neprestano patroliraju pripadnici ovih jedinica, a povećano je i njihovo prisustvo u neposrednoj blizini biračkih centara.

O bezbjednosti se staraju i pripadnici srpske Civilne zaštite, a primjetno je i prisustvo “specijalaca” u civilnoj odjeći.

Prilazi biračkim centrima osigurani su dodatnim snagama Kfora, čija borna vozila sa po nekoliko naoružanih vojnika, uglavnom vezista, prate situaciju i, ako je suditi po ranijim najavama i upozorenjima iz komandi Kfora, KPS-a i Euleksa, neće biti dozvoljeno ni najmanje okupljanje protivnika današnjih lokalnih izbora koje je raspisala predsjednica samoproglašenog Kosova Atifete Јahjaga.

Primjetno je i pojačano prisustvo pripadnika Kfora u blizini mosta na rijeci Ibar, koji razdvaja sjeverni srpski od južnog albanskog dijela Kosovske Mitrovice.

Lokalni stanovnici, izbjegavajući da se legitimišu, uglavnom gnjevno kažu da do danas nisu vidjeli tolike mjere obezbjeđenja, toliko vojnika i policajaca na ulicama sjeverne Kosovske Mitrovice, te ocjenjuju da glasanje protiče mimo pravila o fer i demokratskim slobodnim izborima.

Kandidati za gradonačelnika su Krstimir Pantić iz Građanske inicijative “Srpska” koju podržava Vlada Srbije, Oliver Ivanović iz Građanske inicijative

“Sloboda demokratija, pravda”, Agim Deva iz Demokratskog saveza Kosova, čiji je lider kosovski premijer Hašim Tači.

Kandidati za gradonačelnika Kosovske Mitrovice su i Adrijana Hodžić, direktorka kancelarije Vlade Kosova za sjevernu Mitovicu, i Dimitrije Јanjićijević iz Samostalne liberalne stranke.

Ministar bez portfelja zadužen za Kosovo i Metohiju, Aleksandar Vulin, izjavio je da je ponosan na građane Kosovske Mitrovice i izrazio je zadovoljstvo odzivom na današnjim ponovljenim izborima za lokalne vlasti u ovom gradu.

Poslije obilaska sva tri izborna centra u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici, Vulin je naglasio da je veoma zadovoljan, prvenstveno kako sve protiče mirno, kako ljudi bez atmosfere straha, pritisaka, nasilja, i nereda dolaze i ispunjavaju svoju građansku dužnost. On je rekao da su Srbi danas u Kosovskoj Mitrovici i na Kosmetu odlučili da poslušaju sve koji im misle dobro – predsjednika Republike, svoju vladu, patrijarha i dodao da su građani odlučili da uzmu sudbinu u svoje ruke.

/agencije/

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender