18. 10. 2021.
Ove kombinacije hrane su kobne po zdravlje!

Ove kombinacije hrane su kobne po zdravlje!

Ove kombinacije hrane su kobne po zdravlje!

Neke kombinacije namirnica mogu vas brzo udebljati, izazvati umor, probleme s probavom, pa i nedostatak vitamina i minerala u organizmu. Evo šta ubuduće ne bi trebalo da jedete zajedno, ako želite da sačuvate zdravlje.

Žitarice i mlijeko u istom obroku

I žitarice i mlijeko sadrže ugljene hidrate koji će naglo povećati šećer u krvi. Pakovanja žitarica za jutarnji obrok ionako su sličnija slatkišima nego zdravoj hrani. Ako već morate da ih konzumirate, umjesto s mlijekom, jedite ih s jogurtom i dodajte šaku orašastih plodova.

Mljeveno meso i krompir-pire

Ova kombinacija je bogata zasićenim mastima iz mesa i dodatog maslaca koji se stavlja u pire. Umjesto ove, isprobajte kombinaciju ćurećeg mljevenog mesa i pirea od karfiola.

Vino i desert

Alkohol remeti količinu šećera u krvi i povećava količinu insulina, pa se višak šećera iz kolača taloži u masno tkivo. Umjesto ove kombinacije, vino udružite s niskoglikemijskom hranom, a desert s čajem ili kafom.

Salata i preliv s niskim procentom masti

Salati jeste potrebna masnoća (maslinovo ulje je idealno) jer se u suprotnom ne iskorišćavaju vitamini topivi u mastima. Ako koristite proizvode s niskim udjelom masti, imajte na umu da su vjerovatno prepuni šećera.

Pica s industrijski obrađenom salamom

Zasićenih masti i soli ionako ima previše na pici, tako da ona sa salamama kao što su šunka, kulen ili slično povećava ionako preveliku dozu natrijuma i zasićenih masti. Bolje je da naručite picu s više povrća i pojedete je sa salatom.

Bijeli hljeb i džem ili slatki pekarski proizvod

Previše šećera za doručak nikako nije dobar početak dana jer biste se mogli lako prejesti, a šećer će vam prvo naglo skočiti, a zatim i naglo pasti. U doručak je bolje ubaciti i malo masnoće i proteina. Umjesto bijelog hljeba jedite integralni, a džem možete zamijeniti medom. Kifle, kroasane, krofne i slične pekarske proizvode ne jedite svakodnevno već ponekad.

Hamburger i pomfrit

Ova popularna kombinacija sadrži masnoću u kojoj se više puta pržilo, aditive i šećer. Zbog toga se stvaraju citokini, koji izazivaju upalne procese u tijelu, metabolički sindrom i ubrzavaju starenje. Hamburger bolje jedite uz salatu.

Izvor: Kurir-info.rs

Microsoft napušta Windows Defender
Microsoft napušta Windows Defender